Pap smear uygulamasını (Rahim Kanseri testini) popüler hale getiren kadın doktor

19 mins read
Rahim Kanseri testini Pap smear'ı popüler hale getiren kadın doktor

Pap smear uygulamasını (Rahim Kanseri testini) popüler hale getiren kadın doktor

Eski bir kölenin kızı olan Helen Octavia Dickens, genç anneleri güçlendirdi ve Pap smear’ın (Rahim Kanseri testinin) popülaritesine öncülük ederek yüzlerce hayatın kurtarılmasına yardımcı oldu.

Rahim Kanseri testini Pap smear'ı popüler hale getiren kadın doktor

1951’de, 31 yaşındaki bir beş çocuk annesi, “rahmimde bir düğüm” için Maryland’deki Johns Hopkins Hastanesi’ne gitti. Düğümün rahim ağzında başlayan öldürücü bir kanser olduğu ortaya çıktı. Yakında Amerikalı kadınların bir numaralı katili hastalığın acısıyla ölecekti.

Kadın, bir gün tıp bilimine istemeden yaptığı katkılarla tanınacak olan Henrietta Lacks’ti. Ölümünden sonra, bilim adamları, ailesinin bilgisi olmadan kanser hücrelerini alıp, onları Aids’den çocuk felcine kadar hastalıkları araştırmak için kullanarak sonsuza dek yeniden üreteceklerdi.

Lacks’e Pap smear verilmiş olsaydı, hayatta kalmış olabilirdi. On yıl önce geliştirilen basit tarama aracı – adını yaratıcısı Yunan jinekolog George “Pap” Papanicolaou’dan  aldı. Erken kanser teşhisinde en yeni ve en umut verici teknolojiydi. Kanser taramasında altın standart haline geldi ve önümüzdeki yarım yüzyılda rahim ağzı kanseri oranlarının% 70 oranında düşürülmesinde etkili olacaktı.

Ancak faydaları eşit olarak uygulanmadı. 1950’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kanser Önleme kampanyalarının yüzü beyaz bir kadındı; siyah kadınlarda üreme kanseri neredeyse görünmezdi. (Collier Dergisi “Bayan L” olarak adlandırdıkları Lacks hikayesini anlattığında bile, ırkını bilinçli bir şekilde terk ettiler.) Çok az siyah kadına test yapıldı çünkü doktorları hiç teklif etmedi ya da sormadılar.

Yine de Lacks’ın tümörünün büyümesiyle aynı zamanda, Helen Octavia Dickens adlı bir jinekolog, siyah kadınlara ücretsiz Pap smearleri hizmeti veren Amerikan Kanser Derneği minibüsüyle Philadelphia çevresinde dolaşıyordu. Minibüsünü yerel kiliselere park ediyor ve kadınları “ağrısız, basit, beş dakikalık bir prosedür” olarak tanımladığı şey için içeri davet etti. Çoğu zaman kanser tespiti yaptı, ameliyat edebildi ve bu hastaları ömür boyu duacılara dönüştürdü.

Dickens çoğu kez kanser buldu ve hastayı kurtarmak için zamanında ameliyat edebildi. Bu kadınlar onun ömür boyu duacıları oldular.

Pap smear uygulamasını (Rahim Kanseri testini) popüler hale getiren kadın doktor 1
öntemlerini siyah kadınlar üzerinde anestezi olmadan uygulayan J Marion Sims’in heykeli, 2018’de bir New York City paneli tarafından kaldırıldı

Ancak onları minibüse sokmak küçük bir başarı değildi. Rahim ağzı kanserini çevreleyen sessizliğin yanı sıra Dickens, ABD tıbbi sistemine karşı derin ve sağlam temellere dayanan güvensizliğin üstesinden gelmek zorunda kaldı. Siyah kadınların (genellikle) beyaz bir erkek doktordan pelvik muayene yaptırmaya karşı dikkatli olmak için iyi nedenleri olduğunu biliyordu. Bu korkular, anesteziden önceki günlerde deney yapmak için fistülden muzdarip köleleştirilmiş siyah kadınları satın alan ve “modern jinekolojinin babası” olarak adlandırılan Güneyli doktor James Marion Sims’i hatırlatır.

Dickens, testin kanseri önlemedeki yararlarını vurgulayarak siyah kadınların tıbbi deney ve zorla kısırlaştırma korkularını yatıştırmak için çalıştı, ardından onlara “korkunç hastalık” olduğunu anlattı. 1968’de Philadelphia Akşam Bülteni’ne “Philadelphia’daki her kadına yılda bir Pap testi yaptırırsa, hiçbir kadının rahim kanserinden ölmesine gerek yoktur” dedi.

Jim Crow A, Kanserle mücadele çalışmasını, siyah topluluğu güçlendirecek ve Amerika’da aldıkları yetersiz sağlık hizmetlerine karşı koyacak bir ırksal ilerleme biçimi olarak gördü. Amerika’daki ilk siyah kadın doktorlar üzerine tezini yazan tarihçi Meg Vigil-Fowler, Dickens’ı ve döneminin diğer siyah kadın doktorlarını “tıbbi misyonerler” olarak görüyor.

Vigil-Fowler, “Kendilerini hekim olmaya adamış olsalar da, genel olarak siyah topluluğun sağlığına adanmak hayatlarındaki en önemli şeydi” diyor. “Ve doktor olmak da bundan kaynaklanıyor.

Bu hedefe ulaşmak için Dickens, tıpta siyah bir kadın olarak karşılaştığı muazzam zorluklara dikkat çekmemeye çalıştı. Kızı, “O bir şey olmak istemedi” diyor, Philadelphia’da bir doktor olan Helen Jayne Brown. “Sadece hareket etmesi gerektiğini düşündü”

Ancak, köleleştirilmiş siyah kadınların bedenlerine işlenmiş bir alan olan beyaz erkeklerin egemen olduğu bir alanda varlığı, kendi sessiz ifadesini buldu.

“Neden yapamadığımı anlamadım”

Dickens 21 Şubat 1909’da Dayton, Ohio’da doğdu. Babası Charles Warren Dickens, İç Savaş sırasında köleleştirilmiş bir çocuktu. Savaş sona erdiğinde dokuz yaşındaydı, yeni özgürlüğüne kavuştu, ancak çok az şansı vardı. Okumayı sokaktaki insanlara kelimelerin anlamlarını sorarak öğrendi ve adını bir zamanlar bizzat tanıştığı tanınmış İngiliz romancıdan aldı. Ancak dönemin ırkçılığı onu bir kapıcı olarak hayata hapsetti.

Hemşire olacaksam doktor da olabileceğimi kafamın içine soktum – Helen O Dickens

Annesi Daisy Jane Dickens ev hizmetçisi olarak çalışıyordu.Babası evlendiklerinde karısının ev hanımı olması konusunda ısrar etse de kızını hemşire olmaya teşvik etti. Bu arada Dickens’ın başka fikirleri vardı. Siyah Kadın Doktorlar Projesi ile 1988’de yaptığı bir sözlü tarih röportajında, “Hemşire olacaksam, doktor olabileceğimi kafamın içine soktum” dedi.

Dickens hiç siyah ya da beyaz bir kadın doktorla tanışmamıştı. Yine de, “yapmak istediğim buydu ve neden yapamadığımı anlamadım” derdi. Babası sekiz yaşındayken diş enfeksiyonundan ölmesine rağmen, annesi eğitim hayalini canlı tuttu.

Tıp yolu kolay değil. Ancak gece okuluna ve yaz okuluna giden Dickens, 17 yaşında liseden mezun olmayı başardı ve Chicago’daki ücretsiz bir şehir Koleji olan Crane Junior College’a giriş yaptı. Illinois ikamet gereksinimini karşılamak için teyzesine taşındı ve zaman zaman yerel A&P Bakkalında çalıştı.

Fakat önyargıdan özenle kaçınmasına rağmen, önyargı onu buldu. Tıp fakültesine başvururken, ilk önce hem siyah hem de kadın olmanın yükünü hissettiğini hatırladı. O zaman birçok okulun kız öğrencileri kabul etmediğini, diğerlerinin ise siyah öğrencileri kabul etmediğini öğrendi. Daha sonra “Zenci kadının çift handikapı vardı – ırkı ve cinsiyeti” derdi.

Pap smear uygulamasını (Rahim Kanseri testini) popüler hale getiren kadın doktor 2
Siyahi kolejlerin kadın kotaları vardı ve kadın okulları siyah öğrencileri reddederek solda Dickens’ı zor durumda bıraktı (Kredi: Kutcher Studios / Pennsylvania Üniversitesi)

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, doktorlar farklı bir mücadeleyi de sona erdirmek için bir silah arıyorlardı: kansere karşı savaşı. Pap smear testine giriş. Bu basit testte, bir doktor rahim ağzındaki hücreleri bir cam slayta yerleştirdi ve bunları mikroskop altında, kanser veya potansiyel kanser olduğunu düşündüren şişmiş veya parçalanmış çekirdek açısından inceledi. Pap smear, bilimin kanseri teknik olarak daha var olmadan ortadan kaldırabileceğine dair cesur vaadde bulundu.

Pap smear uygulamasını (Rahim Kanseri testini) popüler hale getiren kadın doktor 3
Dr George Papanicolaou, rahim ağzı kanserinin saptanmasında devrim yaratan “Pap smear” ı geliştirdi (Kredi: Getty Images)

Tarihçi Keith Wailoo, How Cancer Crossed the Color Line adlı kitabında, doktorlar siyah ve beyazların kanserden aynı oranda muzdarip olup olmadığını tartışmaya devam etti. Kanser hala büyük ölçüde bir “medeniyet hastalığı” – beyazların hastalığı olarak görülüyordu. Bu ırksal önyargı, siyah kadınlarda rahim ağzı kanseri tespit edildiğinde genellikle çok geç olduğu anlamına geliyordu.

Dickens, Pap smear’ı bu dengesiz anlatıyı değiştirmek ve binlerce gereksiz zenci ölümünü önlemek için bir fırsat olarak gördü. Amacını ırksal ilerleme açısından çerçeveledi. 1946’da Philadelphia Tribune’e verdiği demeçte, “Fiziksel olarak güçlü ve hastalıksız bir ırk inşa edebilmemiz için anne adaylarının erken ve yeterli doğum öncesi bakıma sahip olması gerekiyor” dedi.

Kanser savaşı, profesyonel yaşamındaki bir dizi başarı ve övgü ile örtüşüyordu. Aynı yıl, Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Philadelphia’daki ilk sertifikalı siyah kadın jinekolog oldu. 1948’de Philadelphia Mercy Douglass Hastanesinde kadın hastalıkları ve jinekoloji bölümünün ilk kadın başkanı olarak atandı. 1950’de American College of Surgeons’ın ilk siyahi kadın arkadaşı oldu.

Bu arada, başka bir asistan olan Purvis S Henderson ile tanışmış ve evlenmiştir. Zorunluluktan bir banliyö evliliğine başladılar: Henderson, Georgia, Savannah’daki cerrahi muayenehanesine geri dönerken, Dickens New York’taki Harlem Hastanesi’nde bir ikamet daha tamamladı. Philadelphia’da yeniden bir araya geldikten sonra çift, biri nihayetinde annesinin izinden gidecek olan iki çocuk yetiştirdi.

Pap smear uygulamasını (Rahim Kanseri testini) popüler hale getiren kadın doktor 4
Dickens, akıl hocası Virginia Alexander (solda) ve arkadaşı Sadie Alexander (sağda) ile kızı Jayne’i tutuyor

Dickens’ın Mercy Douglass’taki ilk emri, kanser önleme için özel bir merkez kurmaktı. Papanicolaou ile eğitim almış Willa Mae Flowers adında siyahi bir kadın sitoloğu (mikroskop altında analiz eden bir uzman) tuttu ve Dr. Pap’a göre “titiz inceleme” gerektiren bir başarı. Ardından, siyah kadınların ne sıklıkla rahim ağzı kanserine yakalandığına dair verileri toplamaya, bulgularını kanser oranları hakkındaki ulusal yanlış kanılarla mücadele etmek ve Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden fon kazanmak için kullanmaya başladı.

Dickens, Pap smear’ın Pennsylvania’daki doktor ofislerine yayılmasında etkili oldu. 1965’e gelindiğinde, 200’den fazla siyahi hekime testi nasıl yapacaklarını ve yorumlayacaklarını öğretmişti. Ayrıca kadınları meseleleri kendi ellerine alma konusunda güçlendirdi. Florida Tarım ve Mekanik Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Ameenah Shakir, Dickens ve tıbbi vatandaşlık üzerine bir makalede, onun imza katkısının sivil haklar kuruluşları, kadın kulüpleri ve tıp topluluğu arasında bir köprü oluşturduğunu yazıyor.

Pek çok kadın, ya doktor korkusundan ya da utançtan pelvik muayene olma fikrinden rahatsız oldu. Özellikle rahim ağzı kanseri bir raslantı kokusu taşıyordu: Lacks’e başlangıçta teşhis konduğunda, doktorlar, kanserinin muhtemelen sifilizden kaynaklandığını düşünerek onu zührevi hastalıklar kliniğine yönlendirdiler. Dickens sık sık rahim ağzı kanserinin rahibeler arasında nadir ve fahişeler arasında sık görüldüğünü söylerdi.

Şakir, sadece kadınlara yönelik gruplarda, Dickens’ın “kadın kanseri” gibi terimler kullanarak dilini belirsiz tutarak bu endişelerin üstesinden geldiğini yazıyor. Dickens, tüm kadın akrabalarının Pap smear yaptırmasını sağlamak için her ailenin bir kadın büyükelçi atamasını önerdi. Amerikan Kanser Derneği’nin bir yönetim kurulu üyesi olarak, siyah kadınların yer aldığı broşürler oluşturmak için grupla lobi yaptı ve filmlerinin, kısırlaştırma korkusuna karşı koymak için siyah kadınların Pap smear yaptırdığını ve çocuk sahibi olmaya devam ettiğini göstermesini önerdi.

1975’e gelindiğinde, siyah kadınlarda bildirilen rahim ağzı kanseri ölümleri 100.000’de 16 idi – 1930’larda olanların üçte biri.

Teknikleri işe yaradı. 1965’te Pap smear yaptırmak için 250 kadından oluşan bir kalabalığı Güney Philadelphia’daki St Charles Borromeo Hall Parish’e çekti. 1975’e gelindiğinde, siyah kadınlarda bildirilen rahim ağzı kanseri ölümleri 100.000’de 16 idi – 1930’larda olanların üçte biri.

Yine de bu sayı beyaz kadınlara oranla iki katıydı.

Bu eşitsizlik bugün de devam ediyor. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, “muhtemelen Pap testi veya takip tedavisine erişimin azalması nedeniyle” siyah ve İspanyol kadınlar diğer gruplardan daha fazla rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır. Siyah kadınların hastalıktan ölme olasılığı en az 1,5 kat.

Özet olarak tercüme edilmiştir   Kaynak Link 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.