İltahaplı Romatizma Nedir ve Tanısı Nasıl Konmaktadır

4 mins read

İltahaplı Romatizma Nedir ve Tanısı Nasıl Konmaktadır

Romatizmal rahatsızlıklar, romatizmal ağrılar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sık görülen rahatsızlıklardan biridir. İlk olarak şunu ifade etmeliyiz ki “İltahaplı romatizma” çok sayıda hastalığı içeren bir kavram.

Genellikle eklemleri ve komşu bağ dokusunu, nadiren de damarları ve iç organları tutan hastalıklardır. Ülkemizde en sık görülen türü romatoid artrit (iltahaplı eklem romatizması) ve ankilozan spondilit (iltahaplı omurga romatizması)dir.

Bu iksi dışında psöriyatik artrit ve spondilit (sedef hastalığı romatizmaları), sjogren sendromu, diğer spondilitler, Behçet hastalığı, lupus eritematozus ve vaskulit vb hastalıklar da bulunmaktadır.

Tanısı Nasıl Konmaktadır

Genel olarak romatolojik hastalıklarda tanı koymak kolay olsa da bir kısmında ise çok zorlayıcı olabiliyor. Hastalıklar tipik bulguları ile ortaya çıktığı zaman tanı koymak için muayene, birkaç kan testi ve bazen de görüntüleme testleri yeterli olabiliyor. Ama maalesef az olarak rastlansa da bir kısmında bu bulgular başlangıçta çok beliriz olabiliyor. Bu tip durumlarda hastanın klinik bulguları hafif olur ve başlangıçta labaratuar ve görüntüleme testleri de bir şey vermeyebilir. Bu tip durumlarda bazı klinisyenler hastaya şüphelendikleri tanıyı koyup ilaç başlayabilmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü romatizmal hastalıklar kişinin bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanır.

Bu tip hastalarda hastaların bir kısmında silik olan bulgular gerileyip hasta tamamen normale dönebilmektedir. Bu yüzden romatizmal hastalıklarda kesin tanı için kriterler geliştirilmiştir. Hasta bu kriterleri sağlamıyorsa tanı konulmamalı ve ilaç başlanmamalıdır. Aksi takdirde hasta uzun süre ciddi yan etkileri olabilen ilaçları kullanmak zorunda kalabilir.

Bir de iltahaplı eklem romatizmalarıyla benzer bulgular verebilen normal romatizmlar ahatsızlıklar; eklem kireçlenmeleri, yumuşak doku romatizmaları (fibromiyalji ) gibi durumların da ayırıcı tanısı gereklidir. Keza iltahaplı omurga romatizmasında (ankilozan spondilit) da omurgadaki ağrılar bel fıtığı, dejeneratif disk hastalıkları ile benzer bulgular verir. MR ve röntgen incelemelerinde bazen karışan durumlarla karşılaşılması da çok olasıdır. Bu gibi durumlarda klinisyen hastayı iyi değerlendirmeli, ayırcı tanı için gerekli testleri gerekirse görüntüleme yöntemlerini de kullanmalıdır.

Not: Korona virüs  zamanında cadde ve sokaklarda gezerken, toplu taşıma, kapalı alanlara girdiğimizde maskemizi takıyoruz. Ellerimizi yıkamayı ihmal etmiyoruz. 

Yazılara yorum yapar, soru sorarsanız. Ben de bildiğim kadarıyla ya da uzmanlarına sorarak size cevaplarını yazarım sağlıcakla kalın…

YAZARIN BİR BAŞKA YAZISI İÇİN TIKLAYIN

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.