Sosyal Medya Düzenlemesine Meydan Okumak Türkiye’de Facebook’un sonunu görebilir

7 mins read

Sosyal Medya Düzenlemesine Meydan Okumak Türkiye’de Facebook’un sonunu görebilir

Bir sektör uzmanına göre, sosyal medya devi Facebook’un Türkiye’de bir şirket temsilcisi atamama kararı ülkedeki platform için sonun başlangıcı olabilir.

1 Ekim’de yürürlüğe giren yeni Türk hükümeti düzenlemeleri, tüm sosyal medya firmalarının bir ofis açmasını veya ağır para cezası, reklam yasağı ve veri kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalmasını şart koşuyor.

Temsilcilerin de Türk vatandaşı olması ve ağlardaki kullanıcı verilerinin Türkiye’de depolanması gerekmektedir.

İstatistikler Facebook’un Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor.

Ancak Üsküdar Üniversitesi’nde gazetecilik profesörü olan Süleyman İrvan, Facebook bildirilen duruşuna sadık kalırsa, Türk kullanıcıların facebook’un sonunu görebileceğini söyledi.

Analistler, Facebook’un hareketinin, Twitter da dahil olmak üzere diğer sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de yasal temsilci olup olmama kararlarını etkileyebileceğine inanıyor.

Yeni kurallara göre, 1 Ekim’e kadar Türkiye’de ofis açmayan firmalar Kasım ayına kadar 10 milyon Türk lirası (1.26 milyon dolar) para cezası ödemek zorunda kalacak, bu da ödenmezse Aralık ayında üç katına çıkacak. Buna uymayı daha fazla reddetmek, gelecek yılın Ocak ayında bir reklam yasağıyla sonuçlanacak ve bant genişliği, Mayıs ayına kadar kademeli olarak yüzde 90’a kadar düşecek (bu, bir gönderinin açılması yaklaşık 15 dakika sürecek demektir).

Siber haklar uzmanı Yaman Akdeniz, bir tweet’te şunları söyledi: “Hükümetin ne tepki vereceği merak konusu olmakla birlikte, masaya sadece sopa koyarak, paydaşların görüşlerini almadan, temel hak ve özgürlükler açısından çok sorunlu bir kanunu 10 gün gibi kısa bir sürede Meclis’ten geçirirsen, meyvesi bu olur.”

Yönetmelik ayrıca sosyal medya kullanıcılarına içeriği bildirme fırsatı sunarak, sosyal medya temsilcilerini iki gün içinde iddiaları araştırmaya ve “kabul edilemez” maddeleri kaldırmaya veya 5 milyon lira para cezasına çarptırmaya mecbur bırakıyor.

Irvan, “Sosyal medya devleri bu maddeden endişe duymuş olabilirler çünkü bir temsilcilik bürosu açarlarsa tüm muhalif içeriği kaldırmak zorunda kalacaklar” dedi.

Sansürün ve tarafsız medyanın yokluğunun norm haline geldiği bir ülkede, bu maddenin Facebook’un kararını etkilediğine inanılıyor. Ancak hükümet, şartların sosyal medya platformlarıyla “ticari ve hukuki bağlar kurmaya” yönelik olduğunu söylüyor.

Türkiye’nin medya izleme örgütü RTÜK geçtiğimiz günlerde bir gazetecinin Azerbaycan’ın demokrasi durumuna ilişkin açıklamalarla “eleştiri sınırlarını” aştığı bir program nedeniyle yayıncı Halk TV’ye para cezası verdi.

RTÜK, cezanın tüm dünyaya Türkiye’nin Dağlık Karabağ bölgesi konusunda Ermenistan ile çatışmasında Azerbaycan’a verdiği desteği göstermek olduğunu söyledi.

Irvan, “Sosyal medya devleri Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırırsa, Türk halkının objektif haberleri takip etmek için giderek daha fazla sosyal medya platformlarını kullanması medya sektörüne de büyük bir darbe indirecek” dedi.

NetBlocks izleme grubunun dijital haklar aktivisti ve araştırma direktörü Işık Mater, şunları söyledi: “Bu sosyal medya devlerinin gözünde idari ücretler nispeten önemsiz.

“Ancak reklam gelirlerinden ve bant genişliğinden mahrum kalma riskiyle karşı karşıya olsalar da Facebook bu kararda kararlı görünüyor ve diğer sosyal medya devlerinin de takip etmesini bekliyorum.”

Londra merkezli We Are Social’ın Şubat ayında açıkladığı bir ankete göre Türkiye, Facebook, Twitter ve Instagram sosyal medya ağlarının kullanıcıları arasında ilk 10 ülke arasında yer aldı.

Bir dijital gazetecilik akademisi olan NewsLabTurkey’in genel yayın yönetmeni Dr. Sarphan Uzunoğlu, Facebook’un kararının sadece şirketin kendisi ile ilgili olmadığını, Türkiye’de zaten ezilen toplulukların ve meslek gruplarının geleceğiyle ilgili olduğunu söyledi.

“Burada bir temsilciye sahip olmak, Facebook’u kullanıcı tarafından oluşturulan içerik konusunda daha sorumlu hale getirecektir; bu, büyük teknoloji şirketlerinin sevdiği, ancak en çok sorumluluktan kaçınmaya çalışan sorunlu bir içerik türüdür.”

Facebook’un hareketinin, medya aktörleri ve profesyonellerinin vergilendirilmesi konusunda daha geniş bir tartışmayı tetikleyebileceğini belirtti.

Haber, Uluslararası medya taranarak hazırlanmıştır.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.