Kelimeler mantığımızı ne zaman karıştırır?

8 mins read
Kelimeler Ne zaman Mantığımızı Karıştırır

Kelimeler mantığımızı ne zaman karıştırır?

Kelimeler Ne zaman Mantığımızı Karıştırır

Herhangi iki kişiyi alın ve “1 + x = 2” denklemini çözmelerini isteyin; Muhtemelen her ikisi de aşağı yukarı aynı sorunu anlayacak ve bu nedenle aşağı yukarı aynı çözüme ulaşacaktır. Ancak gerçek hayatta problemler nadiren matematiksel formüller olarak sunulur. Bunları karmaşık cümleleri anlayarak, satır aralarını okuyarak çözmeliyiz ve bu çeviri süreci bizi genellikle yanlış yönlendirir.

Gerçek hayatta, “A doğruysa, B’nin tersi de doğrudur” gibi şeyler söylemiyoruz. Bunun yerine, “Küçük bebekler satrançta iyi değil” gibi şeyler söyleriz ve dinleyicinin mesajın bir kısmını yanlış anlama riskini alırız.

Matematik ve bilim dışında, gazetecilik ve politika gibi alanlarda bile, eski Yunanlıların zamanından beri ikna etmek ve akıl yürütmek için resmi mantığı kullandık. Bununla birlikte, her şeyi matematiksel formüllerle ifade etmek çok fazladan bir iş olur ve yalnızca en nadir ortamlarda yapılacak en yararlı şey budur. Bu, söylediklerimizin çoğunun, başkalarını ikna etmek için mantık yürüttüğümüz ve kullandığımız şeylerin metinde yaşadığı anlamına gelir.

Bu yüzden kelime problemlerini çözmede iyi olmak önemlidir. Peki bu yüzden çoğumuz bunda pek iyi olmamamız neden bu kadar utanç verici.

Kaptan kaç yaşında, gerçekten?

Sınıf ortamında, öğrenciler genellikle kelime problemlerini sadece aritmetik görevler olarak öğrenirler. Artık birçok dilbilimsel bileşenin bir problemin zorluğunu etkilediğini biliyoruz.

Tek bir net çözümü olan standart kelime problemleri, çözülmesi en kolay olanlardır. Ancak gerçek dünyada karşılaştığımız sorunlar genellikle standart sözcük sorunları değildir. Dünyamız çelişkiler içerir ve çoğu zaman bize birden fazla çözüme sahip problemler veya hiç çözümü olmayan bulmacalar verir.

Kaptanın yaşıyla ilgili soruyu hatırlıyor musunuz? Bir araştırmada, 97 ilkokul öğrencisine, “Bir gemide 26 koyun ve 10 keçi var. Kaptan kaç yaşında? ” 76’sının da soruna gerçek bir çözüm getirmeye çalıştığını öğrenmek sizi şaşırtabilir.

Yetişkinler soruları nasıl yanlış anlıyor?

Bulmacaları anlamaya çalıştığımızda çok şey olur. Bazen metni yanlış “tercüme ederek” hata yaparız ve bazen hesaplama bizi alır. Ve ikisini de doğru yapsak bile, yine de kendi önyargılarımızın üstesinden gelmek zorundayız.

İlkokul öğrencilerinin sınıflarında hesaplamaları yanlış yapması bir şeydir. Yetişkinlerin hata yapması çok daha büyük bir sorundur, özellikle de hataların pahalı olduğu bir alanda çalışıyorlarsa. Dolandırıcılık tespiti, şirket değerlendirmeleri ve iş tahminleri benzer yanlış anlamalar ve önyargılar nedeniyle yanlış gidebilir.

Yatırımcılar genellikle aşağıdakiler gibi seçenekler arasında seçim yaparlar:

  1. Seçenek: 5.000 ABD doları tutarında kesin kâr veya
    Seçenek 2: 7.000 $ kâr için% 80 şans (% 20 hiçbir şey almama şansı ile)
    Hangisini seçerdin?

Bir yatırım portföyünde ikinci seçenek daha iyi seçimdir. İlk seçenek olan 5.000 ABD dolarına kıyasla 5.600 ABD doları (ilgilenenler için “0.8 * 7.000 + 0.2 * 0”) daha yüksek beklenen değere sahiptir.

Yine de birçok yatırımcı ilk seçeneği seçecektir. Kulağa “daha güvenli bir bahis” gibi geliyor – ve Nobel Ödülü sahibi Daniel Kahneman’a göre, insanlar olası finansal kazançları düşündüklerinde riskten kaçınma eğiliminde.

Bu basit bir çeviri değil

Araştırmalar, kelime problemlerini denklemlere dönüştürmenin basit bir çeviri süreci olmadığını gösteriyor. Cümleleri sayısal problemlere dönüştürmek, “dil beynimiz” ile “matematik beynimiz” arasında bir “çeviri” adımı olmadan yapılır. Yine de, sözlü ipuçlarının matematiksel yoruma yardımcı olabileceğini ve ifadelerdeki küçük farklılıkların bile önemli değişikliklere yol açabileceğini biliyoruz. performans.

Bir deneyden alınan aşağıdaki iki cümleyi ilkokul öğrencileriyle de karşılaştırın:

Ben’in sekiz bilyesi vardı. Sonra Tom’a beş misket verdi. Ben’in şu anda kaç tane misketi var? ”

Ben’in üç bilyesi vardı. Sonra Tom ona biraz daha misket verdi. Şimdi Ben’in sekiz bilyesi var. Tom ona kaç misket verdi? ”

İlk cümle verilen hemen hemen tüm çocuklar bir çıkarma stratejisi kullandılar: 8’den 5 çıkardılar. İkinci cümle için, çocuklar 3’ten 8’e gelene kadar saydılar. Çoğu insan bölünebildiğinden daha hızlı çoğalabildiğinden ve sayıları çıkarmaktan daha hızlı eklediğinizde, bunun gibi metin değişikliklerinin çözüm süresi üzerinde büyük bir etkisi olabilir.

Bulmaca çözmenin anahtarı, kendi sınırlamalarımızı anlamaktır. Gerçek hayattaki matematik problemleri standartlaştırılmamıştır: alakasız bilgiler, eksik veya çoklu çözümler ve bunların arasında kalan her şeyle birlikte gelirler.

Bir dahaki sefere bir soru gördüğünüzde, daha iyi anlamak için yeniden ifade edin. Yeni problemi çözmek size farklı bir sonuç veriyorsa şüpheli olun. Hele ki yaptığınız değişiklik dolar tutarları yerine misketlerle hesaplamaksa.

Yazı: Richard Dancsi

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.