Hong Kong’un sulardaki son otantik hurdası

4 mins read
hurda teknesinin görüntüsü, Hong Kong'un popüler bir sembolüdür
Hurda teknesinin görüntüsü, Hong Kong'un popüler bir sembolüdür

Hong Kong’un sulardaki son otantik hurdası

Hong Kong’un son otantik hurda teknesi, denizaşırı turistlerin olmaması nedeniyle ayakta kalmaya çalışıyor.

hurda teknesinin görüntüsü, Hong Kong'un popüler bir sembolüdür
Hurda teknesinin görüntüsü, Hong Kong’un popüler bir sembolüdür

Dukling normalde yabancı ziyaretçileri koyların etrafında doğal gezilere götürüyor, ancak turistler seyahat kısıtlamaları nedeniyle kurumuş durumda.

Sahibi, hayatta kalmak için mücadele ettiğini ve kriz sırasında yerel vatandaşlara odaklanmak zorunda olduğunu söylüyor.

Eski teknelerin, İngiliz kolonisinde Han Hanedanlığı’na kadar uzanan uzun bir geçmişi var.

Sahibi Hazen Tang BBC’ye verdiği demeçte, “Dukling, Hong Kong’un simgesi, sadece bir iş yürütmüyorum, Hong Kong için bu değerli antika parçasını korumaya çalışıyorum” dedi.

“Hayatta kalmak için mücadele etmeye devam ediyoruz ve bu zorlu yılda hayatta kalacağız.”

Dukling’in Hong Kong sularında kalan son otantik antika tekne olduğuna inanılıyor.

Deniz değişimi

En büyük pazarı denizaşırı turistlerdi, ancak şimdi Covid-19 salgını sırasında yerel Hong Kong vatandaşlarına odaklandı.

Bay Tang, “Bunu yerel pazarımıza daha fazla odaklanmamız için yeni bir fırsat olarak değerlendirdik. Her zaman daha fazla yerel insanın antika hurda gemilerimizle gezintiye çıkmasını umuyoruz” diye ekledi.

Yeni rotalar, Victoria Limanı çevresinde dolaşmanın ötesine geçerek yerel yerleşim alanlarına genişletildi. Ve gemideki anlatılarda değişti.

“Şimdi daha çok Hong Kong’un tarihini ve balıkçıların teknelerde yaşadığı eski günleri tanıtmaya odaklanıyoruz.”

Bay Tang ve ekibi, o zamana kadar hayatta kalırlarsa, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde her şeyin düzeleceğini umuyor.

“Biz insanlar her zaman teknelerden öğrenmeliyiz. Rüzgarın yönünü kontrol edemiyoruz ama yelkenimizi ayarlayabiliriz.” diyor

Hong Kong'un sulardaki son otantik hurdası 1

İkonik tekneler

Bir Çin hurda teknesinin görüntüsü, Hong Kong’un popüler bir sembolüdür ve dünya çapında tanınmaktadır. Kırmızı yelkenli bir hurda tekne, Hong Kong Turizm Kurulu’nun sembolüdür.

Bazıları, Çin’in onları ticaret seferleri için kullanmaya başladığı 10. yüzyılda ortaya çıktıklarını söylese de, tekneler Han hanedanlığına (MÖ 202 – MS 220) kadar uzanıyor.

1960’larda ve 1970’lerde Victoria Limanı’nda hala çok yaygındı. Ancak insanlar daha hızlı ulaşım yöntemlerini tercih ettikçe yavaş yavaş ortadan kayboldular.

Dukling, 1955 yılında inşa edildi ve adını, gövdenin şekli bir ördeğe benzediği için aldı. Geleneksel üç direkli Çin ahşap yelkenli tekne 50 ton ağırlığında ve 18 metre uzunluğundadır.

“Önemsiz” terimi muhtemelen Hollandaca jonk kelimesinden ve sömürge döneminde kullanıldıklarında büyük ve orta büyüklükteki gemileri ifade eden İspanyolca kelime junco’dan gelmektedir.

Mevcut salgın The Dukling’in en kötü krizi ve hala personel maaşları gibi aylık masrafları ödemesi gerektiği için ambar ağzı tıkanıyor.

Kaynak: BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.