Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu

3 mins read
Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu
Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu

Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu

9 Nisan 1962’de Porto Rikolu aktris Rita Moreno, Batı Yakası Hikayesinde (1961) Anita rolüyle Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu.

Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu
Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu

1931 yılında Porto Riko’da doğan ve New York Long Island’da büyüyen Moreno, genç yaşta oyunculuğa başladı ve 13 yaşında ilk Broadway rolünü üstlendi. Moreno -onun için mevcut olan tek roller klişeler olduğunda- hayatının ilerleyen dönemlerinde kariyerinin erken dönemlerini anlatırken: “The Conchitas ve Lolitas in Westerns … aşağılayıcı, utanç verici şeylerdi.” Ama yine de başarılı oldu ve 1956’da beş Akademi Ödülü kazanan The King and I’de yardımcı oyuncu oldu.

Birkaç yıl sonra, West Side Story müzikalinin yeniden yapılanmasında hayatının rolünü oynadı: Anita. Başroller Natalie Wood ve Richard Beymer de dahil olmak üzere birçok aktör kendi şarkılarını yapmazken, Moreno Anita’nın şarkılarının çoğunu kendisi kaydetti. Böyle bir şarkı, karakterlerin hem Porto Rikolu göçmenlerin deneyimlerini kutladığı hem de benimsedikleri ülkenin ırkçılığını kınadıkları, Latin etkilerine sahip bir parça olan “Amerika” idi.

Rita Moreno, Oscar kazanan ilk İspanyol kadın oldu

West Side Story, En İyi Film de dahil olmak üzere on Oscar kazanan büyük bir başarıydı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alırken şaşkın bir Moreno, kabul konuşmasını kısa tuttu: “İnanamıyorum. Yüce Tanrım! Bana bunu sağladığın çin.”

Bu zafere rağmen Moreno, Hollywood’a olan hayranlığını yitirdi ve 1968’de Ertesi Günün Gecesi’ne kadar başka bir filmde çalışmadı. Normal sinema ve televizyon çalışmalarına geri döndü ve 1975’te The Ritz’deki rolüyle yine En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Tony Ödülü kazandı. 70’lerin çoğunda Moreno, popüler çocuk programı The Electric Company’nin ana kadrosunun bir üyesiydi. Başka bir çocuk programı olan The Muppet Show’da yer alması, ona Emmy’sini ve bununla birlikte, 1977’de Emmy, Grammy, Oscar ve Tony Ödülü olan gıpta edilen EGOT’u kazandı

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386