COVID-19 salgınının 7. ayında umut verici araştırma bulguları

15 mins read
COVID-19 salgınının 7. ayında umut verici araştırma bulguları

COVID-19 salgınının 7. ayında umut verici araştırma bulguları

Yaklaşık 7 ay önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO), COVID-19 salgınının bir pandemi haline geldiğini açıkladı.

O zamandan beri, dünyanın her yerindeki bilim adamları, SARS-CoV-2 ile enfeksiyonları önlemenin ve tedavi etmenin etkili yollarını bulmak ve insanların COVID-19’dan kurtulmalarına yardımcı olmak için durmaksızın çalışıyorlar.

fikrikadimde dünyanın yakında pandemiden çıkış yolunu bulacağına dair umut ve güvence sunan en son araştırma gelişmelerinin düzenli olarak özetini sunuyoruz.COVID-19 salgınının 7. ayında umut verici araştırma bulguları

Bu bölümde, SARS-CoV-2 enfeksiyonu önleme hakkındaki en son araştırmaya, yeni COVID-19 tedavilerini bilgilendirmeye yardımcı olabilecek yeni kanıtlara ve uzmanların gizemli “uzun COVID” hakkındaki bilgileri ilerletmek ve insanları desteklemek için neler yaptıklarını aktaracağız

Alpaka nanobodileri kurtarır mı?

Eylül ayının başında İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden araştırmacılar Nature Communications dergisinde bir çalışma makalesi yayınladılar. İçinde, alpakaların doğal olarak ürettiği bir nanobody veya bir antikor parçasının SARS-CoV-2 ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

Antikorlar, antijenleri tanıyan bir protein türüdür. Bunlar, virüsler gibi bulaşıcı ajanlarda bulunan karakteristik partiküllerdir.

Antikorların boyutunun yaklaşık onda biri kadar olan nanobodiler, yine de vücuttaki yabancı ajanların belirteçlerini tanımada etkili olabilir.

Araştırmacılar, alpakaların ürettiği bir nanobody o lan Ty1’e odaklandılar. Ty1’in SARS-CoV-2 spike proteininin belirli bir kısmına güçlü bir şekilde bağlanabildiğini söylüyorlar, bu da virüsün sağlıklı hücrelere nüfuz etmesine ve enfekte etmesine izin vermiyor.

Bu ümit verici ilk gözlemler, bilim adamlarının, gelecekteki araştırma ve deneylere tabi olarak, nanobody’nin sonunda yüksek risk altındaki kişilerde SARS-CoV-2 enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabileceğini iddia etmesine yol açtı.

Çalışmanın baş yazarı Prof. Gerald McInerney, “Bulgularımızın, bu viral enfeksiyona karşı terapötik bir aday olarak bu nanobody’nin daha fazla incelenmesini teşvik ederek COVID-19 salgınının iyileşmesine katkıda bulunabileceğini umuyoruz” diyor.

Eylül ayının başında İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden araştırmacılar Nature Communications dergisinde bir çalışma makalesi yayınladılar. İçinde, alpakaların doğal olarak ürettiği bir nanobody veya bir antikor parçasının SARS-CoV-2 ile enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

Antikorlar, antijenleri tanıyan bir protein türüdür. Bunlar, virüsler gibi bulaşıcı ajanlarda bulunan karakteristik partiküllerdir.

Antikorların boyutunun yaklaşık onda biri kadar olan nanobodiler, yine de vücuttaki yabancı ajanların belirteçlerini tanımada etkili olabilir.

Araştırmacılar, alpakaların ürettiği bir nanobody olan Ty1’e odaklandılar. Ty1’in SARS-CoV-2 spike proteininin belirli bir kısmına güçlü bir şekilde bağlanabildiğini söylüyorlar, bu da virüsün sağlıklı hücrelere nüfuz etmesine ve enfekte etmesine izin veriyor.

Bu ümit verici ilk gözlemler, bilim adamlarının, gelecekteki araştırma ve deneylere tabi olarak, nanobody’nin sonunda yüksek risk altındaki kişilerde SARS-CoV-2 enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabileceğini iddia etmesine yol açtı.

Kıdemli çalışma yazarı Prof. Gerald McInerney, “Bulgularımızın, bu viral enfeksiyona karşı terapötik bir aday olarak bu nanobody’nin daha fazla incelenmesini teşvik ederek COVID-19 salgınının iyileşmesine katkıda bulunabileceğini umuyoruz” diyor.

SARS-CoV-2 davranışına zemin kazanıyor

Seattle’daki Washington Üniversitesi ve Nashville, TN’deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi dahil olmak üzere çeşitli Amerika Birleşik Devletleri kurumlarından araştırmacılar, SARS-CoV-2’nin önleyebileceği çeşitli mutasyonları tahmin eden “tam kaçış haritaları” çizdiklerini iddia ediyorlar.

Bulguları, hakemli bir dergide henüz görünmüyor, ancak çalışma makalesi, ön baskı platformu bioRxiv’de çevrimiçi olarak mevcuttur.

Makalede yazarlar, virüsün sağlıklı hücreleri enfekte etmesine yardımcı olan SARS-CoV-2’nin spike reseptör bağlanma alanının (RBD) olası tüm mutasyonlarını belirlemelerine olanak tanıyan bir modeli nasıl oluşturduklarını açıklıyorlar.

Zamanla ortaya çıkabilen RBD mutasyonları, SARS-CoV-2’ye bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmesini engelleyecek bir kaçış mekanizması sağlayabilir.

Bununla birlikte, çalışma yazarları, bu mutasyonları tahmin edebilmenin, bilim insanlarının bu mekanizmayı engellemenin yollarını bulmasına da izin verebileceğini savunuyor.

Çalışma makalesinde, “SARS-CoV-2’nin antijenitesini önemli ölçüde etkileyen mutasyonların viral evrim sırasında ne ölçüde düzeltileceği açık bir soru olmaya devam ediyor” diye yazıyorlar.

“Oluşturduğumuz kaçış mutasyon haritaları ve ek antikorlar ve serumlar için bu tür haritaları hızlı bir şekilde oluşturma metodolojimiz bu soruyu yanıtlamaya yardımcı olacaktır” diye ekliyorlar.

Mevcut ilaç hiperinflamasyonu durdurabilir

İspanya’daki Málaga Üniversitesi ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden bir ekip, yakın zamanda mevcut bir ilacın COVID-19’da aşırı inflamasyonu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Bilim adamları, Cytokine & Growth Factor Reviews dergisinde yayınlanan bir çalışma makalesinde, üre döngüsü bozukluklarının tedavisi için bir ilaç olan 4-fenilbütirik asidin (4-PBA) hiperinflamasyonu önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar. Bu, ciddi COVID-19 vakalarında çok büyük etkilere sahip olabilecek bir yanıt.

Araştırmacılara göre, 4-PBA bunu endoplazmik retikulum üzerindeki stresi önleyerek yapabilir. Bu, hücrelerin protein üreten kısmıdır.

Bu fikir, SARS-CoV’nin tetiklediği mekanizmalar hakkındaki gözlemlere dayanmaktadır. SARS-CoV, 2002–2003’te SARS salgınına neden olan koronavirüstür.

Araştırmacılara göre, SARS-CoV’ye bağlı endoplazmik retikulum üzerindeki stres, SARS-CoV-2 enfeksiyonlarında da ortaya çıkıyor. Bu nedenle bir durumda bu stresi önleyecek bir ilaç diğerinde de aynı şeyi yapabilir.

Yaşlı yetişkinlerde umut vaat eden yeni aşı

New England Journal of Medicine’de yer alan bir rapor, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden (NIAID) araştırmacılar ve Cambridge, MA’daki biyoteknoloji şirketi Moderna’dan araştırmacılar tarafından geliştirilen SARS-CoV-2’ye karşı deneysel bir aşının gösterdiğini öne sürüyor. Aşı 1. klinik deney aşamasında olduğu söylemeliyiz

MRNA-1273 adı verilen deneysel aşı, bir mRNA aşısıdır. Bazı bilim adamları bunun daha güvenli olduğunu düşünüyor çünkü virüs yerine genetik materyal kullanıyor.

Aşama 1 klinik deney, Seattle’daki Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırma Enstitüsü, Atlanta’daki Emory Üniversitesi ve Bethesda, MD’deki NIAID Aşı Araştırma Merkezi gibi çeşitli merkezlerde gerçekleştirildi.

Rapora göre, deneme mRNA-1273’ün yaşlı yetişkinler tarafından iyi tolere edildiğini ve bir bağışıklık tepkisini tetikleyebildiğini gösterdi.

Bu deneme aşaması için, araştırmacılar 40 sağlıklı katılımcı aldı. Bunlardan 20’si 56-70 yaşları arasındaydı ve 20’si 71 yaş ve üzerindeydi.

İlk başta, araştırmacılar deneysel aşının düşük dozlarını (25 mikrogram) 56-70 yaşları arasındaki 10 katılımcıya ve 71 yaş ve üstü 10 katılımcıya uyguladılar. Daha sonra katılımcıları 1 ay sonra aynı dozajla tekrar aşıladılar.

Aşı genel olarak iyi tolere edildi. Ateş veya yorgunluk gibi bazı olumsuz etkiler yaşayan katılımcılar arasında bunlar sadece kısa bir süre sürdü.

Araştırmacılar, yaşlı katılımcıların aşılamanın ardından bir bağışıklık tepkisi yaşadıklarını vurguluyor. Bu, genç gönüllülerin yaşadığı bağışıklık tepkisine benziyordu.

“Uzun COVID” hakkında daha fazla bilgi edinin

Araştırmacılar yalnızca SARS-CoV-2 enfeksiyonlarını önlemekle ve COVID-19’u tedavi etmekle değil; ayrıca hastalıktan kurtulmakta zorlananları desteklemekle de ilgilenirler.

Dünya çapında artan sayıda insan, uzun COVID ile başa çıkmak için mücadele ettiklerini bildiriyor. Bu, COVID-19’u doğrulayan veya şüphelenen kişilerin, hastalığın yatışmasından haftalar hatta aylar sonra hala tam olarak iyileşmediği bir fenomendir.

Bu, araştırmacıları ve sağlık uzmanlarını bu fenomen için bir açıklama bulmak ve uzun COVID’si olan kişiler için bakım yönergeleri oluşturmak için ekip oluşturmaya teşvik etti.

Eylül ayının başında, Birleşik Krallık’ta bulunan altı uzman, uzun COVID teşhisi için en iyi uygulamaları tartışmak ve bunu yaşayanları desteklemek için bir BMJ web seminerinde bir araya geldi.

Web seminerindeki en önemli noktalardan bazıları şunlardı:

  • Uzun COVID teşhisi, bir kişinin COVID-19 için pozitif test edip etmediğine bağlı olmamalıdır.

  • Doktorlar ve hastaları, uzun COVID’li kişilerin iyileşmesinin uzun zaman alabileceğini anlamalı ve kabul etmelidir.

  • Sağlık uzmanları, uzun COVID’si olan kişileri dinlenme yoluyla iyileşmeleri için desteklemelidir.

  • Aile hekimleri hastalarını dikkatle dinlemeli ve uzun COVID’si olanları, onları en çok etkileyen semptomlara göre uzman bakımına yönlendirmelidir.

Uzun COVID’li insanlardan bahseden, Birleşik Krallık’taki Liverpool Tropikal Tıp Okulu’ndan Prof. Paul Garner, “Daha önce yaptığınız şeyden% 90 oranında düşmeniz gerekiyor. Sen farklı bir insansın ve aşırıya kaçma konusunda çok dikkatli olmalısın, çünkü aşırıya kaçtığın anda kendini yatağa atıyorsun ve kendini iyi hissetmiyorsun. “

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386