Başarı “Uzun Adam Sendromu” Narsisizmini Doğurabilir

20 mins read

Başarı “Uzun Adam Sendromu” Narsisizmini Doğurabilir

Şöhret, zenginlik, statü, güzel görünüm ve boy hepsi büyüleyici olabilir. Herhangi bir pozitif özellikte (zeki, atletik, komik ve fiziksel olarak uzun veya yüksek statüde) yüksek olmak güçlenmeyi ifade eder. Bir şekilde ünlü ya da istisnai olmak aynı zamanda birinin aşkta ve hayatta iyi bir ortak olacağı anlamına mı gelir? Belki, belki de değil. Olağanüstü olmak başkalarının üzerinde hissetmeye yol açıyorsa, çok özel görünen kişi veya partnerlerde güçlü bir depresyon, öfke ve anksiyete tetikleyicisi olabilir.

Uzun adam sendromu, klinik pratiğimde çok sık gördüğüm bir davranış modeline verdiğim isimdir. Üst düzey profesyoneller ve iş adamları ile çalışma konusunda uzmanlaşmış bir psikolog olarak, müşterilerimden ekstra zeki, çok yakışıklı, özellikle atletik ya da herhangi bir şekilde olağanüstü olmak – ekstra çekici, zengin kadınlar dahil, kariyerlerinde akıllı veya başarılı – için riskler getirebilir. Başkalarından başarılı olmak, saygı görmek, narsisistik alışkanlıkları besleyebilir.

Peki bu, başarılı olmak kaçınılmaz bir şekilde bencil ve kibirli olmamıza yol açması mı gerekiyor? Cevap elbette hayır. Bu tüm insanlarda olmaz, özellikle de doğal olarak nazik, empatik ve şefkatli bir kişiliğe sahip olan insanlarda görülmez. Bu tür bir özellikle sadece belirli kişilerde mevcuttur.

Narsisizm nedir?

Narsisizm, her şeyin benimle ilgili olduğuna ve dolayısıyla söylediğinizin önemli olmadığına inanma eğilimidir. Boy ve diğer özellik faktörleri, bir kişinin kendisini her yönden diğerlerinden üstün hissetmesine neden olabilir. Ben senden daha iyiyim ve genel olarak haklıyım. Bakış açınız benimkinden farklı olduğunda, söylediğiniz, düşündüğünüz veya istediğiniz şey bu nedenle yanlış olmalı, bu yüzden söylediklerinize göz ardı ederek veya aşağılayarak tepki veriyorum.

Uzun adam sendromu, daha büyük/çok olan (daha fazla paraya, daha fazla prestije, daha güçlü bir sese, daha iyi bir sporcu olmaya, -Uzun adam, fiziksel olarak uzun olması gerekmez-, kendisinden herkesin beklendiği kuralların üstünde olduğuna dair bir inanç geliştirdiğinde ortaya çıkar. Narsistler genellikle kuralların benim için geçerli olmadığına inanırlar.

Depresyona yatkın insanlar kendileri hakkında olumsuz hissetme eğilimindeyken, kendinizi çok özel, ayrıcalıklara sahip ve herkesten çok üstün görmek, tam tersi bir şekilde zayıflatıcı olabilir. Kendinize çok tepkili olmak, ilişki ve evlilik sorunlarını davet eder.

Neden bu kadar iyi görünen bu kadar çok kişi sorunlu davranış kalıplarıyla meşgul oluyor?

İşte uzun adam sendromunu nasıl öğrendiğime dair bazı bilgiler.

Ben 5 ‘2 “kısayım. Terapi ofisim için mobilya aldığımda birçok sandalyeye oturdum ve en rahat olanını seçtim – en azından kendim için.

Bir gün terapi kliniğimde çok sayıda uzun boylu erkek danışanım vardı. Üçüncü uzun boylu adam, küçük sandalyelerimde rahatsızlık içinde kıvranırken, bu uzun boylu, yakışıklı, eğlenceli, akıllı, güçlü, zengin ve olağanüstü bencil arkadaşlar için alternatif oturma yeri eklemem gerektiğini fark ettim.

O akşam büyük bir kahverengi deri koltuk almaya gittim. Uzun bacaklı erkeklere uygun büyük sandalyelerde oturmaya çalışırken, küçük bir kız gibi bacakları dışarı çıkmış, sarkmış, yere dokunamayacak kadar kısa oturarak onlara baktım. Rahatsız olmuşken merak ettim, “Bu uzun boylu, yakışıklı, mali açıdan başarılı olan bu uzun boylu arkadaşların -hepsi son derece sevimli- boy dışında ortak noktaları olabilir mi?”

Başarı "Uzun Adam Sendromu" Narsisizmini Doğurabilir

Başlangıç ​​olarak, hepsinin çok yüksek görünen bir güvenleri vardı.

Her ne yapıyorlarsa yapsınlar, büyük finansal anlaşmalar, atletik başarılar kazanan maratoncular gibi coşku duyuyorlardı. Başarılarıyla ilgili heyecanları, sıradan insanların normal enerjilerini oldukça kolay bir şekilde gölgede bırakabilir, böylece ailelerinde veya arkadaşlık çevrelerinde diğerlerinden kendilerini daha önemli hissettiklerini görebildim.

Yine de bu arkadaşlardan herhangi birine olumsuz geri bildirimde bulunun terapistlerine bile şaşırtıcı derecede sinirlenme eğilimindeydiler. Küçük de olsa teflondan yapılmış olmam benim için iyi bir şey.

Evliliklerine bir bakın: tümü felaketler. Eşleri sinirli ve bunalımlıydı. Kadınlara giden yolda bir yerlerde, ortadan kaybolduklarını hissettiler. Sadece kocalarının bakış açıları önemliydi. Sadece işi önemliydi. İlişkileri tamamen onunla ilgiliydi.

Narsistlerin tek eşlilik konusundaki geçmişlerine baktığımda daha fazla felaket gördüm. Uzun boylu erkekler sendromlu arkadaşlar, normal ölümlüler için kuralların kendileri için geçerli olmadığına inanıyorlardı.

Karılarının endişelerini dinleme – ya da bu nedenle, bana dakika başına en yüksek doları ödüyor olsalar da söylemeye çalışacaklarımı dinleme yetenekleri oldukça düşüktü.

Ne hakkında konuşurlar? Konu olumlu bir şeyse “Ben, Ben, Ben” ve kritik herhangi bir şey için “Sen (karısı) …, sen …, sen …” idi.

Yine de, monolog diyalogdan çok onların alışkanlıkları olduğundan, bu adamların çoğu, ilgi çekici bir şekilde konuşmak ya da daha doğrusu dinlemek için eğlenceliydi.

Boy ile narsisizm arasındaki bağlantıya ne sebep olabilir?

Bir sabah çocuklarımı anaokuluna getirdiğimde sınıflardan birinde Mike adında çok uzun bir çocuk fark ettim. Mike, sınıftaki diğer çocuklarla aynı yaşta olmasına rağmen, Mike diğer üç yaşındaki çocukların birkaç santim üzerinde yükseliyordu.

Mike’ın akranları ile etkileşimleri ilgimi çekerek izledim. Mike, başka bir küçük çocuğun hoşuna giden baştan çıkarıcı bir kamyonu görünce yanına geldi, kamyonu zorla aldı ve küçük çocuk oynayacak başka bir şey bulmak için döndü; yarışmak yok

Daha sonra Mike küçük bir kızın okuduğu kitabı istedi. Küçük kız bakmayınca ondan zorla aldı. Mike gülümsedi; kitap onundu.

Aniden, uzun boylu erkek müşterilerimin, narsist bir yaşam duruşuna yenik düşme konusunda genç oldukları için risk altında olduklarını anladım. Narsisizm, sizden daha uzun, daha güçlü, ondan daha ünlü, daha akıllı, daha atletik olduğunuzda potansiyel bir başarı bedelidir … Boy ile – ya da bu nedenle, bir çocuğun göze çarptığı herhangi bir önemli boyut – Mike gibi bir çocuk, diğer çocukların duyguları veya endişeleriyle ilgilenmek zorunda değildi.

Mike, tüm dünyanın kendisine ait olduğuna olan güveniyle, akranlarını, herhangi biri kendileri için ayağa kalkmadan çok önce boyuyla büyüleyebiliyordu. Başkalarına uygulanan hiçbir sosyal kuralla kendini sınırlamaya -zorla almak gibi- gerek görmüyordu. Seninki benim…

Mike’ın ailesini de tanıdım. Prens Mike evde de hükmediyordu.  Ebeveyn ona karşı çıkmıyordu. O onların özel yıldızıydı.

Maalesef, kendi sorunları ile meşgul olan Mike’ın ebeveynleri de sık sık oğullarını görmezden geliyordu. Daha da kötüsü, Mike’ın annesi sık sık Mike’la gönül ağrılarını paylaştı ve teselli için ona yöneldi. Mike’ın onun büyük adamı olmasına ihtiyacı vardı, gerçekte olduğu küçük çocuk değil. Genç bir çocuk çok özel hale geldiğinde, annesinin Yakışıklı Prensi, narsisist eğilimleri olan bir adam olma olasılığı artar.

Uzun boylu insanlar, olağanüstü insanlar ve narsisizm hakkında bir uyarı.

İkinci kez, uzun boylu ya da başka türlü çok başarılı erkek, kız, erkek ve kadınların benmerkezci olmadıklarını vurgulamak istiyorum.

Aslında, uzun boylu olmak veya herhangi bir şekilde diğerlerinden üstün olmak birçok zorluğu beraberinde getirebilir. Uzun boylu adam kendisini garip ve farklı hissedebilirler. Eğilmekten kulak aralığına kadar sırt ve boyun problemleri yaşayabilirler. Başkalarının gözlerine bakmakta zorlanabilirler. Çoğu zaman, uzun olmak kolay değildir. Pek çok uzun erkek ve kadından çok azı basketbolcu olarak milyonlar kazanıyor. Çoğunun ekstra boyu var.

Aynı zamanda, uzun boylu erkeklerin liderlik pozisyonları için seçilme olasılıkları daha yüksektir. İş dünyası ve siyasi lider olma şansları daha yüksek. Seçimlerde, daha uzun boylu olanın kazanması muhtemeldir. Yükseklik, boy verir, insanları başkalarının örnek alabileceği biri gibi gösterir.

Kadınlarda uzun erkek sendromu olabilir mi?

Ne yazık ki evet. Ve uzun olmaları da gerekmez. Sadece ya herhangi bir şekilde diğerlerinden daha iyi ya da daha fazla hak sahibi hissetmeleri gerekir. Alternatif olarak, hızlı öfkelenmeleri gerekir. Öfkelendiğinde, herkes kendi ihtiyaçlarını kutsal ve diğerlerini alakasız görme riski altındadır. Bu nedenle, borderline kişilik bozukluğu tanısı alan birçok kadın ve erkek de teşhis edilebilir narsisistik olma eğilimindedir.

Başlıca bir örnek, ebeveynlerini yabancılaştıran, yani çocuklarını diğer ebeveyne aleyhine çevirmek için eşlerini aşağılayan veya çocuklarının eski eşleriyle ilişkisini kesen kadınlar (ve aynı zamanda erkekler). Çocukları yalnızca kendileri için korumak, son derece narsist bir davranış olmasının yanı sıra, istismar edici bir durumdur. Eşi veya eski eşi rahatsız eder ve çocuklara uzun vadeli büyük duygusal zarar verebilir. Narsist bir birey, davranışlarının başkaları üzerindeki etkilerini umursamaz. Bu anlamda 2 yaşındaki bir çocuk gibi “İstediğimi ver!. Ver bana! Hepsi benim!”

Başarı "Uzun Adam Sendromu" Narsisizmini Doğurabilir

Uzun adam sendromu olanlar terapide ne yapıyor?

Klinik pratiğimde birlikte çalışmaktan çok keyif aldığım narsistlerin evcil adı olan Tall-man sendromu, terapistlerin birlikte çalışması için zor olabilir. Herhangi bir terapötik öneriyi kabul etmesi için terapistlerine gerçekten güvenmeleri gerekir. Ancak kişisel olarak, kuralların üstünde hisseden ve başkalarının endişelerini veya fikirlerini dikkate almakta çok zorlanan “özel” insanlarla çalışmayı seviyorum.

Neyse ki, birçok internet makalesinde narsistlerin terapide değişmediğine dair beyanlara rağmen, bu erkekler ve kadın eşdeğerleri büyümeye motive olduktan sonra, çoğu yüksek motivasyonlu terapi müşterileri haline gelir. Belki de bunun nedeni narsistlerin genellikle işleri iyi yapmayı sevmeleridir. Yaptıkları işte iyi olmaya, tercihen en iyiye alışmışlardır. Bu yüzden, daha iyi bir koca, ebeveyn ve kişi olmanın bir yolu olduğunu gördüklerinde, bazıları meydan okumaya karar verir.

Narsist bireylerin bir terapisti görme motivasyonu genellikle başlangıçta boşanmayı başlatan bir eşten gelir. Sesini duymamaktan bıktı. Kocasının yoluna devam edeceğinden emin olmak istediğinde patlak verdiği öfke tarafından kontrol edilmekten bıkmış durumda.

Uzun boylu adam sendromlu bir koca, karısının gerçekten Çıkış kapısına gittiğini gördüğünde, uzun boylu adam tipik olarak şok olur. Birden üzerine bindiği yüksek beyaz attan aşağıya baktı. Ayaklarından aşağı inen küçük sesi dinlemeye çalıştığında, onu terk etmek üzere olan küçük eşin sesi, duygusal boyutu küçülür ve çaresiz kalır.

Bir eşin yaklaşan ayrılışı, içinde yaşadığı narsisist balonu patlattığında, bir narsist her iki yöne de gidebilir. Ezip gidecek başka birini arayabilir. Ya da tartışmayı nasıl bırakacağını öğrenmeye karar verebilir. Nasıl davrandığının sözlü olarak taciz edici olduğunun farkına varabilir ve her türlü suistimal, boşanmanın en sık görülen nedenlerinden biridir. Evlilik tavsiyesine bile kaydolabilir, böylece işbirlikçi, olgun bir yetişkin olarak işlev görme becerilerini öğrenebilir, özellikle de boşanmanın çocukları nasıl etkilediğinin farkındaysa, çünkü birçok narsist erkek çocuklarını gerçekten sever ve en iyisini ister.

Bir sonraki adım, böyle bir erkeğin (veya kadının) başkalarını nasıl dinleyeceğini, başkalarının endişelerine nasıl cevap vereceğini ve mutlu, sağlıklı ilişkileri sürdüren diğer becerileri nasıl yönlendirecek bir terapist veya evlilik eğitim programı bulmasıdır.

Uzun boylu adam sendromunun narsisizmine dair bu yazının mutlu sonu.

Narsisizm, göz rengi gibi değildir. Hepsi istekli ya da yetenekli olmasa da, uzun süredir narsisist bir şekilde ameliyat olmuş özel erkek ve kadınların çoğu değişebilir ve büyüyebilir. Aslında, kraliyet insanı olma potansiyeline sahip olabilirler. İşte o zaman onlar ve onları sevenler gerçek kazanan olurlar.

Susan Heitler Ph.D. / Resolution, Not Conflict

KAYNAK LİNK

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386