Google Arama, Amerikan Seçimlerinde Büyük Sürpriz Olacağını Tahmin Ediyor

6 mins read
Google, ödediği haberlerle Avustralya'da kendi platformunu başlattı

Google Arama, Amerikan Seçimlerinde Büyük Sürpriz Olacağını Tahmin Ediyor

Eric Haseltine Ph.D.
Eric Haseltine Ph.D.

New York Times’ın 2016 başkanlık seçimlerindeki anket hataları üzerine bir analiz, anketlerin Clinton’ın lehine yüzde 4 ila 10 arasında olduğunu öne sürdü; bunların arasında, nihayetinde oy kullanacak olan insanların az örneklenmesi ve üniversite eğitimlilerin daha fazla örnekleme seçmenler vardı.

Muhtemelen 2016’dan beri anketçiler “tarama” tekniklerini (eğitime, oylama olasılığına ve diğer temel faktörlere dayalı olarak yanıtlayanlar dahil veya hariç) ayarladılar. Biden’ın özellikle Pennsylvania gibi tüm önemli savaş bölgesi eyaletlerinde lider olduğunu gösteren mevcut anketler, bu gidişatta daha doğru. Bu nedenle, Biden hem popüler hem de seçimleri kazanacak.

Ya da belki kazanamayacak

2004-2012 seçimlerinde Google arama ilgisini (anahtar kelimeler için Google sorgularının görece hacmini) gösteren aşağıdaki grafikleri inceleyin.

Başkan adayları için göreceli arama ilgisi Kaynak: Eric Haseltine / Google Trendler
Başkan adayları için göreceli arama ilgisi Kaynak: Eric Haseltine / Google Trendler

Ve yine 2016’da

Eric Haseltine / Google Trends
Eric Haseltine / Google Trends

 

Önceki seçimlerde 32 ön seçim üzerinde yapılan bir analiz, bu ön seçimlerin 27’sinin veya yüzde 84’ünün Google arama ilgisi tarafından doğru bir şekilde tahmin edildiğini gösterdi. Ve ne pahasına olursa olsun, bu yıl bir arkadaşımla, son dakikada Biden’da (Sanders üzerinden) artan arama ilgisine dayanarak Teksas Demokrat ön seçimini kimin kazanacağına dair bir bahis kazandım.

Google arama ilgisi, yaklaşan başkanlık seçimleri hakkında sizce neyi öngörüyor?

Bir göz at.

Search interest nationally and state by stateSource: Eric Haseltine/Google Trends
Search interest nationally and state by stateSource: Eric Haseltine/Google Trends

 

Trump’ın hem ulusal hem de her eyalette açık ara en fazla arama ilgisini yarattığını gözlemleyin.

Trump’ın kendisinin bir anormallik olduğu iddia edilebilir, çünkü tartışmalı bir karakter olarak, insanların oy verme tercihlerinden ayrı olarak çok fazla ilgi uyandırıyor. Ancak bu yılın Mart ayında, iki adaya yönelik arama ilgisi kabaca eşdeğerdi, bu da Biden’in Trump ile karşılaştırılabilir bir arama ilgisi yaratabileceğini gösteriyor.

Ve tabii ki 2016’da, Trump’a yönelik arama ilgisi aslında seçim sonucunu doğru bir şekilde tahmin etti.

Demokratsanız iç karartıcı ve Cumhuriyetçiyseniz cesaret vericidir, ancak açıkça bu seçim için Google arama verileri önceki seçimlerle aynı tahmin gücüne sahip olmayabilir.

Örneğin, Trump’ın Kaliforniya, New York ve Massachusetts’teki Google aramalarında Biden karşısında geniş bir öncüsü olsa da, Trump’ın bu maviden daha mavi halleri taşıması düşünülemez. Ve elbette Pandemi, bu yıl hem arama ilgisinde hem de seçmen katılımında şu ya da bu şekilde sonuçları çarpıtacak.

Yine de.

2020’de kimin kazanacağını belirleyecek faktörlerden biri, Detroit, Michigan gibi hareketli eyaletlerdeki Demokrat eğilimli şehirlerdeki seçmen katılımı düzeyidir. 2016 seçimlerinden kısa bir süre önce UCLA araştırmacıları, Detroit’te ve diğer büyük şehirlerde “nereye oy verileceği” gibi Google aramalarının 2012’ye göre 2016’da azaldığını keşfetti. Bu, doğru bir şekilde, şehir içi azınlığın 2016’da oy kullanacağını gösteriyor. Olasılıklar Trump’ın lehine gösteriyor.

Detroit’te seçimlerden aynı gün sayısında (29 gün) “nerede oy verilir” terimi için 2016 ve 2020’deki aramaya yönelik ilgi karşılaştırıldığında, 2016’da 2020’ye göre “nerede oy verilir” konusundaki arama ilgisinin iki katından fazlası vardı.

Belki de “nerede oy verileceği” konusundaki bu ilgisizlik Detroit’in postayla oy verme niyetini yansıtıyor olabilir.

Ya da değil.

Google arama sonuçlarında yer alan büyük sayıların gücüne rağmen, bu noktada gerçekten güvenli olan tek tahmin şudur: doğru tahmin, bu yıl her şey kadar zor olacak.

Kaynak Site 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.