Eko-anksiyete yaşıyorsanız bilmeniz gerekenler

6 mins read

Eko-anksiyete yaşıyorsanı bilmeniz gerekenler

Dünya yeni ve yaygınlaşan bir anksiyete türü ile karşı karşıya geliyor. İnsanların aşırı veya kronik kaygı yaşamaya başladıklarına dair bilimsel kanıtlar ortaya çıkıyor çünkü çevre sorunları, özellikle de iklim değişikliği kontrol edemiyormuş gibi hissediyorlar.

Eko-kaygı hakkında bilinmesi gerekenler

Eko-kaygı, çevresel zarar veya ekolojik felaket korkusu anlamına gelir. Bu kaygı duygusu, büyük ölçüde çevrenin mevcut ve öngörülen gelecekteki durumuna ve insan kaynaklı iklim değişikliğine dayanmaktadır.

2018 ulusal anketine göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların neredeyse% 70’i iklim değişikliğinden endişe duyuyor ve yaklaşık% 51’i “çaresiz” hissediyor.

Çevresel konularla ilgili endişeler, aşırı hava olayları, geçim kaynakları veya barınma kayıpları, gelecek nesiller için korkular ve çaresizlik duygularının artan riskinin farkında olmasından kaynaklanabilir.

Bu makale, eko-kaygıyı, ne olduğu, yaygın semptomlar ve nasıl tespit edilip yönetileceği dahil olmak üzere tartışmaktadır.

Eco-Anxiety:
Eko-anksiyete yaşıyorsanı bilmeniz gerekenler

Eko-kaygı nedir?

Araştırmacılar, insanların çevre ile ilişkisine yönelik kronik veya şiddetli kaygıyı tanımlamak için “eko-kaygı” terimini icat ettiler.

2017’de Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) eko-kaygıyı “çevresel felaketin kronik korkusu” olarak tanımladı.

Eko-anksiyete şu anda Ruhsal Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabında (DSM-5) listelenmemektedir, bu da doktorların bunu resmi olarak teşhis edilebilir bir durum olarak görmediği anlamına gelmektedir.

Bununla birlikte, akıl sağlığı uzmanları, eko-kaygı terimini, insanların doğanın geri kalanıyla olan psikolojik ilişkilerini ve bunun kimliklerini, refahlarını ve sağlıklarını nasıl etkilediğini ele alan bir dal olan eko-psikoloji alanında kullanırlar.

İklim değişikliğinin topluluk gruplarına zarar verme, yiyecek kaybı ve tıbbi tedarik güvenliğinin azalması gibi ani etkileri, insanların akıl sağlığına ciddi zararlar verebilir.

Artan deniz seviyeleri ve hava koşullarındaki değişiklikler de dahil olmak üzere iklim değişikliğinin kademeli etkileri kronik zihinsel sağlık semptomlarına bile yol açabilir.

APA, değişen iklimin ruh sağlığını çeşitli şekillerde etkileyebileceğine işaret ediyor ve şu şekilde ortaya çıkıyor:

  • Travma ve şok
  • Travma sonrası stres bozukluğu (PTSD)
  • Kaygı
  • -depresyon
  • Madde bağımlılığı
  • Saldırganlık
  • Özerklik ve kontrol hissinin azalması
  • Çaresizlik, kadercilik ve korku duyguları

Örneğin, önemli yerlerin kaybı bazı insanları etkileyebilir. İş güvenliği veya geçim kaynağı kaybı veya tehdidi de önemli zihinsel sağlık etkilerine sahip olabilir.

Kronik veya şiddetli stres, nedeni ne olursa olsun, birkaç ciddi sağlık sorunu riskini artırabilir. Buna kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve depresyon dahildir.

Ekolojik kaygı ile insanlar ayrıca genel anksiyete semptomları yaşayabilir.

Neden Kaynaklanıyor?

Çevresel konularla ilgili kaygı, kasırgalar, kuraklıklar ve orman yangınları dahil olmak üzere iklimle ilgili aşırı hava koşullarını yaşamaktan, risk altında olmaktan veya sevdiklerinizin risk altında olmasından kaynaklanabilir.

Çevresel yıkımın medyada yer alması ezici sebep olabilir ve insanların çevre üzerindeki olumsuz etkisine dair kanıtlar artmaktadır. Aşırı hava olayları iç savaşları ve kitlesel protestoları körükledi, insanların evlerini etkiledi ve habitatları tahrip etti.

İnsanların aşırı veya kronik kaygı yaşamaya başladıklarına dair bilimsel kanıtlar ortaya çıkıyor çünkü çevre sorunları, özellikle de iklim değişikliği kontrol edemiyormuş gibi hissediyorlar.

Bazı insanlar için çevresel krizlerdeki artış sadece sinir bozucu, korkutucu ve şok edici değil, aynı zamanda sürekli veya zayıflatıcı bir kaygı kaynağıdır.

İnsanlar aynı zamanda kendilerinin veya nesillerinin davranışlarının çevre ve gelecek nesillerin davranışları üzerindeki etkisinden dolayı suçlu veya endişeli hissedebilirler.

Eko-kaygı hakkında bilinmesi gerekenler

Kaynak medicalnewstoday

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.