İyi din nedir?

5 mins read
İyi din nedir?

İyi din nedir?

İyi din nedir?

Gerçekten düşünürseniz, tanrınız yalnızdır. Ya da daha basitçe söylemek gerekirse, herkes tanrılarını yalnızca kişisel olarak kendileri için uygun olduğu ölçüde şekillendirir.

Çünkü din ne olursa olsun, kurallar her zaman (yanlış) yoruma açıktır ve herkes, insanlığı nedeniyle bocalamaya mahkumdur.
Dünyada pek çok dini mezhep var ve hemen hemen her mezhep geri kalanının yanlış olduğuna inanıyor. Bazılarının inançlarını, zorla telkin etme (özellikle çocuklar için) ve şiddet yoluyla diğer insanların boğazına zorlaması ölçüsünde.

Doğru dini veya ilk etapta dinin doğru olup olmadığını bilecek kadar bilgim yok. Ama iyi ve kötü dinlerin olduğunu biliyorum. Ve bence iyi bir din şudur:

İnsan, sosyal ve diğer haklarını ihlal etmeyen. Doktrinine katılmayan veya ona karşı gelen herhangi bir kimseyi taciz etmeyi, işkenceyi, öldürmeyi, ayrımcılık yapmayı veya sadece alay etmeyi savunmaz.

Diğer insanların fikir ve inançlarına karşı hoşgörüyü ve saygıyı teşvik eder. Bir toplumsal cinsiyet tanrısı ve diğerinin efendisi olarak ‘doğal olarak’ değil, herkese adil ve eşit muamele edilmesini savunur, uygun gördüğü şekilde ödül ve cezayı vermekte özgürdür.

İyi bir din, bu değişen dünyada entelektüelizmi, özgür düşünceyi ve esnekliği teşvik eder. İnsanlardan körü körüne takip etmelerini istemekten ziyade sorgulamayı ve anlamayı teşvik eder “çünkü dini kitabımız öyle diyor.”

Ekleyebileceğim eski dini kitapların çoğu, yazarların yaşadığı toplum bağlamında yazılmıştır. Bu nedenle insanlar, dogmatik olmaktan ziyade kendileri adına düşünmeye, vicdanlarını dinlemeye ve karar alma süreçlerinde bağlamı uygulamaya teşvik edilmelidir.

İyi bir din, başkalarıyla iyi ilişkiler kurmayı ve sürdürmeyi teşvik eder. Size karınızın veya patronunuzun ne düşündüğünü görmezden gelmenizi söylemez çünkü yalnızca daha yüksek bir güce karşı sorumlu olursunuz.

Kötü ebeveynlikle sonuçlanacak uygulamaları izlemez. Görünmez bir varlığı yatıştırmak için açlık çeken çocukları, ilk doğanları yemeyi, devamsızlığı, çocukların belirli tıbbi prosedürlere erişimini engellemeyi veya vücutlarına kalıcı izler koymaları bu süreçte kalıcı olarak onlara zarar vermesini hoş görmez.

Bunu söylemem tuhaf ama iyi bir din cahillerden ve / veya fakirlerden yararlanmaz. İnsanları karşılayabileceklerinden fazlasını vermeye zorlayan ve kâr getiren bir makine değildir.

Son olarak, bence iyi bir dinin önemli bir özelliği gerçekçiliği teşvik eden bir özelliktir. Bir kişinin mali büyümesinin her toplantıda toplama çantasına koyduğu para miktarına bağlı olduğu yalanını satmaz.

Ve ahiret ve cennet kulağa harika geliyor ama iyi bir din, insanları şimdiyi geçici ve önemsiz olarak görmeye teşvik etmez çünkü bu hayat gerçekten önemlidir. Bu yaşamdaki seçimlerimiz sadece bizi etkilemiyor; çevremizdeki herkesi ve gelecek nesilleri etkilerler.

Elizabeth Buhungiro / newtimes

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.