Dağlık Karabağ için Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları tırmanıyor

15 mins read
Dağlık Karabağ için Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları tırmanıyor

Dağlık Karabağ için Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları tırmanıyor

Fransa’nın şiddeti durdurmaya yönelik diplomatik çabaların ortasında acil Minsk Grubu toplantısı için çağrıda bulunduğu zamanda ölü sayısı artıyor.

Dağlık Karabağ için Azerbaycan-Ermenistan çatışmaları tırmanıyor

İşte en son güncellemeler:

18:00 GMT – Türkiye, müttefiki Azerbaycan’a yardım etmek için Suriyeli savaşçıları göndermeyi reddediyor
Türkiye, müttefiki Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni güçleriyle savaşmasına yardım etmek için Suriyeli savaşçıları gönderdiği yönündeki haberleri yalanlayarak, iddiaların Ermenistan’ın Türkiye hakkında “kara propaganda” yaratma girişimlerinin bir parçası olduğunu söyledi.

Pazartesi günü, Ermenistan’ın Rusya Büyükelçisi, Türkiye’nin Suriye’nin Türk kontrolündeki kuzeyinden Azerbaycan’a 4,000 civarında savaşçıyı gönderdiğini ve Dağlık Karabağ’daki düşmanlıklara karıştıklarını söyledi.

İki Suriyeli savaşçı ayrıca Reuters’e, Ankara’nın Azerbaycan’ı desteklemek için Suriye’nin kuzeyindeki Türk müttefik gruplardan savaşçılar gönderdiğini söyledi.

17:33 GMT – Katar Emiri Azerbaycan cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi yapacak

Katar haber ajansının bildirdiğine göre, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, iki ülkenin çıkarlarını korumak için iki ülke arasındaki anlaşmazlığın diyalog ve diplomatik yollarla çözülmesi ve sakinleşme çağrısında bulundu.

16:30 GMT – Putin, Ermenistan Başbakanı ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında tüm tarafları Dağlık Karabağ’da ateş etmeye çağırdı Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmede, Dağlık Karabağ ihtilafındaki muhalif tarafları ateşlerini kesmeye çağırdığını söyledi.
Kremlin, Putin’in acil bir ateşkese ve tüm tarafların krizi hafifletmek için önlemler alması gerektiğini vurguladı.
Ermenistan ve Azerbaycan Salı günü birbirlerini doğrudan birbirlerinin topraklarına ateş etmekle suçladılar ve Dağlık Karabağ bölgesi ile ilgili çatışmaları topyekun bir savaşa sürüklenme tehdidinde bulunduğu için barış görüşmeleri yapma baskısını reddettiler.

16:00 GMT – Ermenistan, askeri harekat varken Azerbaycan ile görüşmenin mümkün olmadığını söyledi
Ermeni Başbakanı, Ermeni halkının varlığının tehdit altında olduğunu söyleyerek uluslararası toplumu Azeri ve Türk saldırganlığını kınamaya çağırdı.

Nikol Paşinyan, karada askeri harekat varken Azerbaycan ile görüşmenin mümkün olmadığını söyledi.

15:30 GMT – Azerbaycan cumhurbaşkanı Ermenistan ile görüşme yapılamayacağını söyledi
Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, komşusu Ermenistan ile Dağlık Karabağ bölgesi konusunda herhangi bir görüşme olasılığını reddetti ve Erivan’ın taleplerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Aliyev, Azerbaycan’ın müttefiki Türkiye’nin çatışmaya taraf olmadığını ve bölgedeki rolünün istikrar sağlayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

14:48 GMT – Azerbaycan Ermeni ateşinde 12 Azeri sivilin öldüğünü, 35’inin yaralandığını söyledi

Azerbaycan Savcılığı, Ermeni ateşinde 12 Azeri sivilin öldüğünü ve 35’inin yaralandığını söyledi.

14:00 GMT – Ermenistan savaş uçağının düştüğünü söyledi; Azerbaycan ve Türkiye bunu reddediyor
Ermeni savunma bakanlığı sözcüsü, bir Türk F-16 savaş uçağının Ermeni topraklarında bir Ermeni SU-25 savaş uçağını düşürerek pilotu öldürdüğünü söyledi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Shushan Stepanyan Facebook’ta “Ermeni SU-25 uçağı, Azerbaycan topraklarından uçan bir Türk F-16 savaş uçağı tarafından düşürüldü” yazdı ve “Ermeni pilot kahramanca öldü” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve Türkiye yetkilileri savaş uçağının düşürülmesini reddediyor.

13:24 GMT – Türkiye, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklar için verdiği mücadeleyi destekliyor: Erdoğan’ın yardımcısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş basın yardımcısı Salı günü, krizle ilgili BM Güvenlik Konseyi tartışması öncesinde, Türkiye’nin Azerbaycan’ın ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesini geri almasına “tam olarak hazır” olduğunu söyledi.

Fahrettin Altun, “Türkiye, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını geri almasına ve uluslararası hukuk uyarınca hak ve çıkarlarını savunmasına tamamen kararlı olacaktır” diyerek, Türkiye’nin BM toplantısının “çözüm için güçlü bir temel oluşturmasını” umduğunu da sözlerine ekledi.

11:15 GMT – Kremlin Türkiye’yi Dağlık Karabağ’da ateşkes için çalışmaya çağırdı
Rusya, Türkiye’yi Dağlık Karabağ’ın ayrılıkçı bölgesindeki ölümcül çatışmalara son vermek için çalışmaya çağırdı çünkü Ankara, Azerbaycan’ı güçlü bir şekilde destekledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “Tüm tarafları, özellikle Türkiye gibi ortak ülkeleri ateşkes için ellerinden geleni yapmaya ve siyasi ve diplomatik yollarla bu çatışmanın barışçıl çözümüne geri dönmeye çağırıyoruz” dedi.

“Bir tür destek ve askeri faaliyetle ilgili her türlü açıklama şüphesiz alevleri körüklüyor. Buna kategorik olarak karşıyız. “

10:40 GMT – Pompeo, Dağlık Karabağ ihtilafında şiddetin durması gerektiğini söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar devam ederken Ermenistan ve Azerbaycan’ı düşmanlıkları durdurmaya çağırdı.

Yunan mevkidaşıyla birlikte, “Dışişleri bakanı ve ben, her iki tarafın da şiddeti durdurması ve Minsk Grubu eşbaşkanlarıyla birlikte çalışması ve esaslı müzakerelere mümkün olduğunca çabuk geri dönmesi gereken Dağlık Karabağ’daki çatışmayı ele aldık” dedi. Girit ziyareti.

10:00 GMT – Ermenistan, Azeri bombardımanından sonra topraklarında ilk ölümü bildirdi

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ın Vardenis kasabasında Azeri topçuları tarafından bombalandıktan ve insansız hava aracıyla hedef alındıktan sonra bir sivilin öldürüldüğünü, Ermenistan dışişleri bakanlığının Dağlık Karabağ’daki çatışmalardan bu yana Ermeni topraklarındaki ilk zayiat olduğunu söyledi.

Ermenistan ve Azerbaycan Salı günü birbirlerini Erivan’ın desteklediği ayrılıkçı Azeri bölgesindeki çatışma bölgesinden uzakta, birbirlerinin topraklarına ateş etmekle suçladılar.

Azerbaycan savunma bakanlığı, Ermeni ordusunun Azerbaycan içindeki Daşkesan bölgesini Vardenis’ten bombaladığını söyledi. Ermenistan bu haberleri yalanladı.

09:50 GMT – Fransa, Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarıyla ilgili uluslararası görüşmeleri çağırdı

Fransa, Rusya, Fransa ve ABD liderliğindeki ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında arabuluculuk yapan ‘Minsk Grubu’ arasında iki Güney Kafkasya ülkesi arasında tırmanan bir çatışmayı çözmeye çalışmak için görüşme çağrısında bulunacağını söyledi.

Macron’un ofisinden bir yetkili Salı günü Reuters’e verdiği demeçte, “Önümüzdeki günlerde Minsk Grubu’nun neler olduğunu, kimin sorumlu olduğunu açıklığa kavuşturmak ve bir çıkış yolu bulmak için bir koordinasyon başlatacağız” dedi.

09:30 GMT – İran Ermenilerin silahlarının topraklarından geçmesine izin vermedi

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, İran toprağının Ermenistan’a silah ve askeri teçhizat nakletmek için kullanıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Bir basın toplantısında, “Malların başka ülkelere taşınmasını denetler ve kontrol ederken, İslam Cumhuriyeti hiçbir şekilde toprağımızın silah ve mühimmat taşımak için kullanılmasına izin vermez.” konvansiyonel, askeri olmayan mallar ”.

08:50 GMT – Merkel Karabağ savaşında ‘acil ateşkes’ çağrısı yaptı

Sözcüsü, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Ermenistan ve Azerbaycan liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmanın “derhal” sona erdirilmesi çağrısında bulunduğunu söyledi.

Steffen Seibert, “Şansölye acilen ateşkes ve müzakere masasına geri dönme çağrısında bulundu” dedi.

Merkel, Pazartesi günü Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Salı günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.

08:45 GMT – Çatışmanın başlamasından bu yana 10 Azeri sivil öldürüldü: Ifax Azeri başkanından alıntı yapıyor

Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesinde Pazar günü Ermeni güçleriyle çatışmanın başlamasından bu yana 10 Azeri sivilin öldürüldüğünü söyledi.

Kaynak: Ajanslar

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.