Ütopya ve komplo geriliminin gücü

14 mins read

Ütopya ve komplo geriliminin gücü

Amazon’un yeni gösterisi Utopia, dünyayı bir pandemi ile doldurmayı amaçlayan bir komployu anlatıyor. David Jesudason, bu sadece sapkın bir rahatlık sunan en son paranoyak drama.

Bilim adamları görmezden geliniyor. Okul çocukları hastalanır. Aşılar umut verir… Ütopya, yeni bir TV dizisi. O kadar ileri görüşlü ki, yayınlanma zamanının kendisi bir komplo teorisinin parçası olabilirmiş gibi geliyor. Bugün yayınlanan Amazon Prime dizisi, küresel bir grip salgını tehdidine odaklanıyor. Grafik roman el yazması, -olacakları önceden bildiriyor – aşırı nüfuslu bir Dünyayı azaltmak için tasarlanmış grip benzeri bir hastalık yaratan bir bilim adamını tasvir ediyor. Bu çizgi roman, çok sayıda cani düşmandan kaçmak zorunda kalan ve herhangi birinin kitabın içeriği görmesini engellemek isteyen bir inek çetesi tarafından elde edildilir. Hayatlarını çizgi romanın içeriğini çözmek isteyerek geçirdikten sonra, artık ölümlerine yol açabilecek olsa bile gerçeği ellerinde tutuyorlar.

Utopia’nın düzenlemesi yalnızca Nisan ayında, ABD ve Avrupa’da koronavirüs salgınının zirvesinde tamamlanmış olsa da, gösteri uzun süredir çalışmalarda bulunuyor; aslında, 2013 kült İngiliz dramasının çok gecikmeli bir versiyonudur. Ancak paranoya ruh hali, insanların dünyamızı kontrol eden ve manipüle eden karanlık güçleri kınamak için düzenli olarak sokaklara çıktığı bir zamanda daha alakalı olamazdı. Sorun Covid-19, iklim değişikliği veya ABD siyaseti olsun, bu anlatıların gezegenimizin karşılaştığı en büyük sorunları açıklamanın bir yolu haline geldiği komplo teorileriyle dolu bir çağda hiç yaşamamış gibi görünüyor.

Ütopya ve komplo geriliminin gücü 1
ABD’deki kült İngiltere dizisi Utopia’nın yeniden yapımı, karizmatik bir biyoteknoloji CEO’su olan John Cusack’dan Dr Kevin Christie’nin dahil olduğu alçakça gidişatlara odaklanıyor

Sosyal medyanın yükselişi, şüphesiz bu karanlık spekülasyon çağının anahtarı oldu. Çünkü insanlar şüphelerini daha kolay yayabilir ve artırabilir oldular. Nitekim Ağustos ayında ABD başkanı, önde gelen komplo teorisyenlerinin desteğini onayladı: Şeytan’a tapan pedofillerin dünyanın en güçlü pozisyonlarına sızdığını ve QAnon hareketinin takipçileri Başkan Trump’ın onları kökünden çıkarmak için bu görevde olduğunu iddia ettiler ..

Bir paranoya tarihi

Ya da belki de trajediyi açıklamak için çok uzak anlatılara dayanmak için her zaman hızlı davrandık. 1930’ların Lindbergh bebek kaçırma olayından JFK suikastına ve 11 Eylül bombalamalarına kadar tarih bize gösteriyor ki, bir toplumsal gerilim anı olduğunda, yeraltı örgütlerini suçlamaya çalışan bir sürü komplo teorisi var. Küresel seçkinler veya belirli dini gruplar… Ve komplo teorilerinin ortaya çıktığı yerlerde, sinema ve TV her zaman hızlı bir şekilde takip edildi.

Çoğunlukla Soğuk Savaş’ın erken dönemi – görünüşte nükleer imhayla ilgili dünya çapında bir paranoyanın olduğu bir dönem; komplo teorilerinin altın çağı olarak anılır ve bu da, endişelerden öteki ‘öteki’ hakkında bir dizi şüpheye yol açmıştır. komünistlerin, ABD hükümetinin yabancı yaşamın varlığını örtbas ettiği teorisine Batılı kurumlara sızdığını. Bu tür hikayeler, Alacakaranlık Kuşağı’ndan (1959-64) The Manchurian Candidate’e (1962) bir televizyon dizisi ve film ortaya çıkardı.

Sonra, 1970’lerde, Watergate skandalının sonuçları (ironik bir şekilde kendisi seçkinlere güvensizliği körükleyen bir başkan olan Richard Nixon’a odaklanıyordu) halkın hayal gücünü yakaladı ve kötü gidişatlarla ilgili yepyeni bir komplo gerilim dalgasına yol açtı ABD hükümetinin koridorlarında: The Parallax View (1974), The Conversation (1974) Three Days of the Condor (1975) ve tabii ki Watergate hakkındaki harika film, All the President’s Men (1976).

Ütopya ve komplo geriliminin gücü 2
1962’nin Mançurya Adayı, dönemin Soğuk Savaş paranoyasını yansıtıyordu 

1990’larda ve Noughties’in başlarında, komplo teorileri; The X Files veya Lost gibi ana akım diziler dramanın temelini oluşturuyordu. Özellikle 9/11 gibi halkın hafızasında olan çok gerçek ve mevcut tehlikelerden veya zulümlerden kaçındılar. Ancak son yıllarda, rol teknolojisi, hükümet gözetimi ve Big gibi çok somut ve her zaman mevcut toplumsal tehlikeleri ele almak için komplo teorilerini kullanan Mr Robot’tan Black Mirror’a, Homecoming’e kadar giderek daha fazla prestijli TV dizileri görüyoruz. Tabii ki 2020’de bu dizilerin hiçbiri Ütopya kadar kolay bir şekilde inandırıcı hissettirmiyor. Filmin yöneticilerinin dünyayı tehdit eden bir virüsün insan yapımı oluşumunu ortaya çıkardığını izleyen bazı izleyiciler; özellikle de koronavirüsün bir laboratuvarda ortaya çıktığına dair kanıtlanmamış teorilerin artması göz önüne alındığında, hayal güçlerinin daha iyi güçlendirdiği görebilir.

Ütopya ve komplo geriliminin gücü 3
Warren Beatty ile birlikte Parallax View (1974), Watergate skandalının ardından yapılan dizi komplo gerilimli bir biriydi

Son zamanlarda ortaya çıkan komplo temelli eğlence akışı (Netflix’in A Perfect Crime gibi belgeseller de dahil olmak üzere, 1991 yılında Alman siyasetçi Detlev Karsten Rohwedder suikastı hakkında, bugün de yayınlandı), yaşadığımız gerçeğine de çok şey borçlu olabilir. Komplo anlatılarına çok hevesli bir dünyada – öyle ki bunlar dünyanın en güçlü adamı tarafından popüler hale getirildi ve onaylandı.

Almanya Tübingen Üniversitesi’nden Amerikan Edebiyat ve Kültür Tarihi profesörü Dr.Michael Butter, komplo dramalarının şu anda bu kadar popüler olmasının nedenlerinden birinin, modern, kapsamlı TV dizilerinin komplo teorilerine yer vermesi olduğunu iddia ediyor. izleyicilere, dizinin kahramanları ile birlikte özet bilgiyi keşfediyormuş gibi hissetme olanağı sunar. Uzun seriler, komplo teorisinin mantığıyla gerçekten uyumludur” diyor. “Her şeyin bağlantılı olduğu, her zaman başka bir ipucu bulup başka bir bağlantı kurduğunuz yer. Bu da komploları gösteri koşucuları için harika kılıyor çünkü her zaman bir şeyler ekleyebilirler. İki veya üç sezon sonra da olay örgüsünü tersine çevirebilirsiniz, [burada] aniden doğru olduğunu düşündüğünüz her şeyin gerçekten doğru olmadığını öğreniyorsunuz ve çok farklı bir yönde ilerliyorsunuz.”

Trump komplo teorilerini oynamakta gerçekten çok iyi. Bunları kendisi için bir güvenlik ağı olarak kullanıyor – Michael Butter

Dr.Michael Butter, Trump komplo teorilerini oynamakta gerçekten çok iyi” diyor. Onları kendisi için bir güvenlik ağı olarak kullanıyor. Gerçekten komplo teorilerini inandırıcı olasını sağlamakta çok iyi. Onları her zaman “Çok duyuyorum”, “insanlar bana her zaman söyler”, “birçok insan bunu söylüyor” diyerek insanlara aktarıyor. Bu, anlatı komplo teorilerinin sürekli olarak yayılmasını, sürekli olarak kamusal alanda yer almasını ve bu da kültürel temsilleri/hikayeleri [besleyebilir]. ”

Komplonun cazibesi

“Popülizmin dünyayı gerçekten basitleştirmenin bir yolu bu” diye ekliyor, “Sosyal çatışmayı basitleştiriyor. Ve ardından genellikle işe yaramayan çok basit yanıtlar veriyor. Ve birçok araştırmadan, popülist politikacılara ilgi duyan insanlar ile komplo teorilerine inanan hareketler arasında pek çok örtüşme olduğunu biliyoruz. ” Bir zamanlar komplo teorilerinin toplumun en güçlü kurumlarını hedef aldığı yerlerde, şimdi daha önce ana akım siyaset tarafından görmezden gelinmiş gibi hisseden hayal kırıklığına uğramış seçmenlerle bağlantı kurmanın bir yolu olarak güçlüler tarafından kullanılıyor olması ironidir.

Son ikinci sezonunda Janelle Monae'nin oynadığı Amazon dizisi Homecoming, yeni bir komplo temelli TV dramaları dalgasının bir parçası (Kredi: Alamy)
Son ikinci sezonunda Janelle Monae’nin oynadığı Amazon dizisi Homecoming, yeni bir komplo temelli TV dramaları dalgasının bir parçası

Psikolog ve Psych Central web sitesinin kurucusu John Grohol, komplo teorilerini, bazıları için dünya görüşlerine meydan okumadan büyük olayları anlamlandırmanın bir yolu olarak görüyor. “Sadece biraz anlam verdiklerine değil, mantıklı görünmeyen bir şeyi anlamlandırmaya çalıştıklarına inanıyorum,” diyor. “Bu nedenle, örneğin, teröristlerin uçakları çok yüksek binalara çaptırması mantıklı görünmüyor. 11 Eylül gerçekleşmeden önce bu hiç görülmedi. Ve böylece insanların bu tür bir olayın nedenlerini kavramak, bu trajediyi anlamlandırmaya yardımcı olmak için komplo teorileri ortaya çıktı.

“Araştırmacılar, daha korkulu ve endişeli kişilerin durumlar üzerinde daha düşük kontrol hissine sahip olduklarını keşfettiler” diye ekliyor. “Dolayısıyla bu tür özelliklere sahip insanlar komplolara daha çok inanma eğilimindedir.

Kaynak: BBC

Tercüme FİKRİKADİM

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386