Arapnews: Türkiye Azerbaycan’a Suriyeli Savaşçılar gönderiyor

8 mins read

Suudi Arabistan merkezli ve genel yayın politikası Türkiye aleyhtarı ArapNews gazetesinin iddiaasına göre Türkiye hem askeri birlik hem de Suriyeli savaşçıları Azerbeycan’a kaydırıyor.

Arapnews: Türkiye Azerbaycan'a Suriyeli Savaşçılar gönderiyor 1

Azerbaycan ile Ermenistan arasında artan çatışmanın ortasında, Ankara Bakü’ye tam diplomatik desteğini sundu.

Bu, çatışmalar sırasında bölgesel ortağının askeri direncini artırmak için Türkiye üzerinden Azeri topraklarına Suriyeli militan akışı düzenlediğine dair yaygın raporlarla birlikte.

Bununla birlikte, Suriye, Irak ve Libya’daki tartışmalı müdahalesinin ardından, Güney Kafkasya’daki bir çatışmaya aktif katılımı, Ankara’nın bölgesel hedeflerini genişletmek için ne kadar ileri gidebileceği konusunda eleştirilere yol açtı.

“Sivil kayıplara neden olan ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye, Azerbaycan’ı tamamen destekliyor. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın 27 Eylül’de yaptığı açıklamayı okudu.
Ermeni yetkililer uzun süredir bazı Türk birliklerinin ortak tatbikat faaliyetleri için Azerbaycan’a gittikten sonra

Azerbaycan’da kaldığını iddia ediyor.
Suriye Ulusal Ordusu’ndan (SNA) kaynaklar, Azerbaycan’da paralı asker olarak 1.000’e kadar cihatçının konuşlandırıldığını duyururken, Suriyeli Kürt YPG milis kaynaklarından yüzlerce Suriyeli paralı askerin Türkiye’nin güneydoğusundaki Kilis ilinden geçirildiği bildirildi.

Türk gazeteci Hikmet Durgun, bu SNA militanlarının Güney Kafkasya’da karayla çevrili tartışmalı bir bölge olan Dağlık Karabağ’a gönderileceğini iddia etti.

Arab News’in ulaştığı kaynaklar, paralı askerlerin bir kısmının Libya savaş alanındaki Türk destekli gruplardan geldiğini de iddia etti.

Suriyeli paralı askerlerin, Türk istihbarat teşkilatı aracılığı ile her biri aylık 2.000 dolar vaat edilen ücretle askere alındığı ve Türk askeri kargo uçaklarıyla Gürcistan’ın hava sahasını kullanarak Azeri şehirleri Gence ve Bakü’ye nakledildiği söyleniyor.

Yaklaşık bir ay önce, SNA savaşçıları arasında WhatsApp hakkında Azerbaycan’a gitmek için kayıt yaptırabileceklerine dair söylentiler yayıldı. Birçoğu WhatsApp üzerinden, diğerleri ise Türk kontrolündeki bölgelerdeki ofisler aracılığıyla kayıtlıdır. Savaşçılar, 2 bin dolar ile 2,5 bin dolar arasında olduğu söylenen cazip maaşlar nedeniyle kayıt altına alındı ​​”,” Küresel Politika Merkezi’nden Elizabeth Tsurkov tweet attı.

VURGULAMA

Ermeni yetkililer uzun süredir bazı Türk birliklerinin ortak askeri faaliyetler için Azerbaycan’a gittikten sonra Azerbaycan’da kaldığını iddia ediyor.

Suriye’nin İdlib vilayetinde yerel bir haber sitesi olan İdlib gönderisi, Suriye Ulusal Ordusu’na bağlı 300 kişilik bir grubun Halep kırsalındaki Suriye topraklarından Türkiye üzerinden Azerbaycan’a gittiğini de doğruladı.
Ödüllü gazeteci Lindsey Snell, esas olarak kuzey Suriye’deki askeri operasyonlarda Türk Silahlı Kuvvetleri ile vekil güç olarak işbirliği yapan Suriye’nin kuzeybatısındaki Suriyeli isyancı bir grup olan Hamza bölümünden seçildiklerini iddia etti.
Bu arada İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Pazar günü Ankara’ya resmi ziyareti de aniden iptal edildi.
Bölgesel bir uzman olan Paul Antonopoulos, Pazar günkü çatışmaların AB’nin, Rusya’nın ve hatta belki de ABD’nin düşmanlıkları sona erdirme baskısı sonrasında ateşkesle sonuçlanmasını bekliyor.

“Ermenistan, Rusya liderliğindeki Avrasya askeri ittifakı olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne üye bir devlettir. Bu, muhtemelen Türkiye’yi doğrudan askeri müdahalede bulunmaktan caydıracak ve böylece Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışma kontrol altına alınacaktır ”dedi.
Bu arada, Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan, uluslararası toplumu

“Türkiye’nin olası müdahalesini durdurmak için tüm nüfuzunu kullanmaya ve sonuçta bölgedeki durumu istikrarsızlaştırmaya” çağırdı. Ayrıca Türkiye’nin davranışının Güney Kafkasya ve komşu bölgeler için yıkıcı sonuçları olabileceğini söyledi.
Antonopoulos, Türkiye’nin militanları Suriye’nin kuzeyinden Azerbaycan’a aktardığına dair güçlü kanıtlar bulunduğunu ve bu vekil gücü muhtemelen Libya’da kullanıldığı gibi kullanacağını düşünüyor.

“Türkiye, doğrudan askeri müdahaleyi engelleyebileceği her şekilde Azerbaycan’ı kesin olarak destekleyecektir. Türkiye’nin Azerbaycan’a güçlü diplomatik desteği, maddi ve istihbarat yardımının yanı sıra devam edecek ”dedi. “Düşmanlıkları sona erdirmek için yeterli uluslararası baskı olduğunda, Rusya ve Türkiye’nin, düşmanlıklara geçici bir son vermek için birlikte arabuluculuk yapacaklarını tahmin ediyorum.”

AB’nin dışişleri ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilcisi Joseh Borrell Fontelles, Pazar akşamı Ermenistan ve Azerbaycan’daki bakanlarla görüşerek acil ateşkes çağrısı yaptı ve onları müzakere masasına dönmeye çağırdı.
Ancak, Türkiye’deki bazı hükümet yanlısı gazeteciler, Azeri çıkarlarını korumak için Ermenistan’a karşı askeri güç kullanılması çağrısında bulundu.
Önde gelen hükümet yanlısı gazetelerden Yenişafak’ın genel yayın yönetmeni İbrahim Karagül, Azerbaycan için Türk dayanışmasını göstermek için “Erivan’ın ortasına füze” atılmasını tavsiye ederek, “Bu şekilde bir Kafkasya inşa edebiliriz. 100 yıl içinde İslam Ordusu… ” Arapnews’den tercüme edilmiştir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.