Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor

22 mins read
1

Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor

Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor 1

Beklenmedik bir pandemi sırasında düğün planlamak belirsizliklerle doludur, ancak 30 yaşındaki Lindsey Evans için net olan bir şey var. Partneri ile bir yaşam tarzı medya şirketi işleten ve Temmuz 2021’de düğümü başlayacak olan Kaliforniyalı, ”partnerimin soyadını almak istediğimden düğüne ne kadar yaklaşırsak o kadar olumlu oluyorum” diyor.

Son yıllardaki en büyük veri analizlerinden birine göre ABD’de kadınların çoğu, – yaklaşık% 70’i- evlendiklerinde eşlerinin soyadını benimsiyor.  2016 yılında yapılan bir ankete göre, İngiliz kadınlar için bu rakam neredeyse %90’dır ve 18 ila 30 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %85’i hala bu uygulamayı takip etmektedir. Bu rakamlar bir nesil öncesine göre daha düşük olmasına rağmen, bugünün daha bireyci ve cinsiyete duyarlı çağına rağmen, Batı dünyasının büyük bölgelerinde güçlü bir kültürel norm olmaya devam ettiği açıktır. Feminizmin tanımları değişirken, ABD’de 30 yaşın altındaki kadınların %68’i kendilerini feminist, İngiltere’de ise yaklaşık %60 feminist olarak tanımlamaktadır.

“Bu oldukça şaşırtıcı … [pek çok kadın erkeğin adını benimsiyor] çünkü ataerkil tarihten, evlilik üzerine bir kadının erkeğin mallarından biri olduğu fikrinden geliyor”  diyor Birleşik Krallık’taki Bradford Üniversitesi’nde aile hayatı profesörü Simon Duncan.. Bu geleneği, İngilizce konuşulan ülkelerin çoğunda “yerleşik” olarak tanımlıyor, ancak eşlere sahip olma kavramı bir asırdan fazla bir süre önce İngiltere’de reddedildi ve şu anda bir erkeğin adını almak için yasal bir gereklilik yok.

Batı Avrupa’nın çoğu da aynı modeli izlemektedir (dikkate değer istisnalar arasında kadınların evlendiklerinde doğum isimlerini kullanma eğiliminde oldukları İspanya ve İzlanda ve 1983’ten beri eşlerin adlarını ömür boyu saklamalarını yasal bir zorunluluk haline getiren Yunanistan da bulunmaktadır) . Cinsiyet eşitliği konusunda düzenli olarak en iyi ülkelerden biri olan ve daha açık bir şekilde ataerkil bir geçmişe sahip olan Norveç’te bile, evli kadınların çoğu hala kocalarının adını alıyor. Bununla birlikte, burada isim alanların yaklaşık yarısı kızlık soyadlarını ikinci bir soyadı olarak işlev gören ikinci ad olarak saklarlar.

“Soru ortada kalır … bu sadece zararsız bir gelenek mi, yoksa o zamanlardan bugüne sızan bir tür anlam mı var?” Kısa süre önce Oslo Üniversitesi ve Batı İngiltere Üniversitesi akademisyenlerle birlikte çalışan Duncan’dan bu ısrarın nedenlerini araştırmasını ister.

Ataerkil gelenekler

Elbette, bir kadının kızlık soyadını kaybetmek isteyebileceği, kulağa hoş gelmemekten, yokluğu veya istismarcı aile üyelerinden ayrılmak istemesine kadar pek çok kişisel neden vardır. Ancak, mevcut araştırmanın derinlemesine bir analizi ve Birleşik Krallık ve Norveç’teki yeni evli ve nişanlı çiftlerle yapılan ayrıntılı röportajlar sayesinde Duncan’ın ekibi, geleneği yönlendiren iki temel motivasyon belirledi. Birincisi, ataerkil iktidarın sürekliliğiydi (bu, çiftler için açık olsun ya da olmasın). İkincisi, “iyi aile” ideali – partnerinizle aynı isme sahip olmak bağlılığı sembolize ediyor ve sizi ve olası çocukları bir bütün olarak birbirine bağlıyor.

Bazı çiftler basitçe geleneksel olduğu için uygulamayı eleştirmeden kabul ederken, diğerleri erkek isimlerini aktarma fikrini aktif olarak benimsiyor. Duncan, “Bazı erkekler hala bunda ısrar ediyordu – geçmişten bu tür ataerkil varsayımların yeniden üretilmesi,” diyor. “Bazı kadınlar buna katılıyor veya içselleştiriyor. Bu yüzden, “Bayan” olmayı ve kimliklerini kocalarının kimliğine dönüştürmeyi gerçekten dört gözle beklediklerini söyleyen insanlar bulduk. ”

Ekibinin araştırma makalesi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kadınların isimlerini değiştirmelerinin, babaların gelinleri vermesi ve erkeklerin evlenme teklif etme olasılığının daha yüksek olması gibi diğer ataerkil geleneklerin hayatta kalmasıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Bu unsurların birçok çift için optimum “evlilik paketinin” bir parçasını oluşturduğunu söylüyor.

Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor 2
Lindsey Evans, adını değiştirmek istediğini ve kararın ondan geldiğini söylüyo

Stockholm’de yaşayan ve geçen yıl evlendiklerinde kocasının soyadını alan 32 yaşındaki Alman pazarlamacı Corinna Hirsch, “Bu romantizmin bir parçası” diyor. Düğünden önceki akşam ayrı odalarda uyuduk. Eski, mavi, ödünç alınmış bir şeyim vardı. Babam ve kocam bir konuşma yaptı ama ben yapmadım. ” Bu geleneklerin kendisiyle birlikte sekiz yıldan fazla bir süre sonra bile derin bir bağ kurmasına yardımcı olduğuna inanıyor. “Düğünden sonra daha yakın hissedeceğimizi beklemiyorduk ama bence bu büyük düğünü yapmak ve bir soyadına sahip olmak büyü oldu.”

“İyi aile”

Duncan’ın ekibinin gözlemlediği ikinci temel eğilim, daha çok halkın algılamalarıyla ilgilidir. Bir eşin adını almanın, dış dünyaya olan bağlılığınızı ve birliğinizi göstermenin bir yolu olarak görülmeye devam ettiği sonucuna vardılar.

“Bunun bize sadece bireyler olarak değil, bir aile olarak kimlik kazandırdığını düşünüyorum” diyor California’dan Lindsey Evans. “Bizi kendi halkımızdan yapan kendi adımız ve ikinci isimlerimiz var, ancak ortak bir soyadına sahip olmak bizi daha çok bir birlik/aile yapıyor.”

Duncan’ın araştırması, bu “iyi aile” anlatısının özellikle çocuğu olan kadınlar arasında güçlü olduğunu buldu. Başlangıçta erkek partnerinin soyadını evlendikten sonra almayı reddedenlerin bazıları bile doğumdan sonra yaklaşımlarını değiştirdiler.

Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor 3
Araştırmacılar, kadınların isimlerini değiştirmelerinde ‘iyi aile’ anlatısının kilit bir faktör olduğunu keşfetti

Oslo’da yaşayan ABD doğumlu bir dansçı ve jimnastikçi olan 36 yaşındaki Jamie Berg,” çocuğumla sadece sevgi dolu bir ilişki türünde değil, kağıt üzerinde daha iyi bir bağlantıya sahip olmak istedim ” diye açıklıyor. Birkaç yıl boyunca kendi adını koruduktan sonra, büyük ölçüde profesyonel kimliği için önemli olduğu için, oğlu doğduğunda kocasının adını pasaportuna ve diğer resmi belgelere ekledi: “böylece üçümüz de aynı soyadına sahip olacağız.” Bu, örneğin çocuğuyla birlikte Yurtdışına seyahat ederken idari sıkıntılardan da kaçınacağını umuyordu.

Duncan’ın çalışması, birçok ebeveyn arasında, çocukların farklı isimlere sahip ebeveynlerin bir sonucu olarak şaşkın veya mutsuz olabileceğine dair bir başka ortak duyguyu vurguladı. Ancak, uyumsuzluğun yetişkinlerde rahatsızlık yaratabilmesine rağmen, sosyolojik çalışmaların çocuklar üzerinde sınırlı bir etki yarattığını ve çoğu kişinin soyadından bağımsız olarak ailelerinde kim olduğu konusunda kafasının karışmadığını iddia ediyor.

Feminizm karşısında uçmak mı?

Akademisyenler adına nasıl cinsiyet eşitliği için çabaların fonunda norm oyunları değiştirmesi bölünmüş vardır.

Duncan bunu “oldukça tehlikeli” olarak tanımlıyor – bunu yapan çiftlerin geleneği aktif olarak benimsemesi ya da sadece varsayılan olarak gözlemlemesi. “Kocanın otoritede olduğu fikrini devam ettiriyor… insanın hane halkının başı olduğu geleneğini yeniden üretiyor ” diyor

Birçoğu için kocasının soyadına geçmenin de pragmatik bir seçim olduğunu söylüyor – örneğin, yaşlı akrabalarını yatıştırmak veya kendilerini okul bahçesinde açıklamaktan kaçınmak için – ve bu kadınların cinsiyet için zorlamadıkları anlamına gelmiyor eşitlik. “Bu, belki bir ilkeye sahip olmanın, feminist bir ideale sahip olmanın, ancak ardından günlük hayatın özüne inmenin uyumsuzluğunun bir örneğidir” diyor. “Ne var biliyor musun? Hala çalışıyorum. Hâlâ terfi ediyorum. Ben vazgeçmedim. Yani ne var biliyor musun? Daha büyük ölçekte, ben hala feministim ‘. ”

Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor 4
Hilda Burke, sosyal medyada romantikleştirilen geleneksel evlilik anlatısının isim değiştirmenin bir parçası olmaya devam ettiğini öne sürüyor

Bir başka argüman ise feminizmin nihayetinde kadınlara özgür seçim hakkı vermekle ilgili olduğudur. Bu, hangi adı seveceklerine karar verebildikleri sürece (partnerleri veya toplum tarafından onlara zorlanmak yerine), bunun ataerkil normlara uygun mu yoksa onlara karşı mı olduğunun önemli olmaması gerektiği anlamına gelir.

California’dan Evans, “Bana asla soyadımı almana ihtiyacım var” demedi, bunun yerine onu masaya getiren bendim, “diyor. “Bir feminist olarak, cinsiyet rolleri konusunda endişelenmeden benim için en iyi olan kararı verebiliyorum.”

Birçoğu için kocasının soyadına geçmenin de pragmatik bir seçim olduğunu söylüyor – örneğin, yaşlı akrabalarını yatıştırmak veya kendilerini okul bahçesinde açıklamaktan kaçınmak – ve bu kadınların cinsiyet için zorlamadıkları anlamına gelmiyor eşitlik. “Bu, belki bir ilkeye sahip olmanın, feminist bir ideale sahip olmanın, ancak ardından günlük hayatın özüne inmenin uyumsuzluğunun bir örneğidir,” diyor. “Ne diyorlar biliyor musun? Hala çalışıyorum. Hala terfi alıyorum. Ben vazgeçmedim. Yani ne var biliyor musun? Daha büyük ölçekte, ben hala feministim ‘. ”

Bir başka argüman ise feminizmin nihayetinde kadınlara özgür seçim hakkı vermekle ilgili olduğudur. Bu, hangi adı seveceklerine karar verebildikleri sürece (partnerleri veya toplum tarafından onlara zorlanmak yerine), bunun ataerkil normlara uygun mu yoksa onlara karşı mı olduğunun önemli olmaması gerektiği anlamına gelir.

California’dan Evans, “Bana asla soyadımı almana ihtiyacım var” demedi, bunun yerine onu masaya getiren bendim, “diyor. “Bir feminist olarak, cinsiyet rolleri konusunda endişelenmeden benim için en iyi olan kararı verebiliyorum.”

Kadınlar evlenince soyadlarını neden değiştirmek istiyor 5
Bazi uzmanlar; aile kavramı geliştikçe, daha fazla insan kendileri için işe yarayan kararlar alacak

Gelecekte daha fazla insan isim değiştirecek mi?

Erkek isim alma geleneğinin gelecekte ne kadar yaygın kalacağı araştırmacılar tarafından hararetle tartışılıyor. Şimdiye kadarki yavaş ilerlemeye rağmen, hem kadınların hem de erkeklerin alternatiflere giderek daha açık hale geldiğine dair işaretler olmasına rağmen, çok az tahmine dayalı akademik araştırma var.

Birleşik Krallık’ta, 1.500’den fazla kişinin katıldığı 2016 YouGov anketi, kadınların% 59’unun evlendikten sonra eşlerinin soyadını almak istediğini ve erkeklerin% 61’inin hala bunu yapmasını istediğini gösterdi. Bu rakamlar yüksek olmasına rağmen, şu anda geleneği sürdüren İngilizlerin oranından yaklaşık% 30 daha düşük. Ayrı bir anket, İngiltere’deki 18 ila 34 yaş arasındaki çocukların% 11’inin artık evlendiklerinde soyadlarını çift anladıklarını gösterdi. Bu uygulama geleneksel olarak üst sınıf İngiliz ailelerinin korunuydu, ancak cinsiyet eşitliği daha farklı geçmişlere sahip çiftler arasında bir motivasyon kaynağı olarak ortaya çıkıyor.

İsveç’in güneyindeki Malmö’de yaşayan 36 yaşındaki İngiliz iletişim yöneticisi Nick Nilsson-Bean, “Bunu önceden konuştuk ve hayatımızdaki diğer her şeyi paylaştığımız için isimleri paylaşmanın da mantıklı olduğuna karar verdik” diyor. karısıyla aynı çift namlulu soyadına sahip olan. “Sadece adımı almak biraz arkaik ve eski moda geldi.”

ABD’de, profesyonel nedenlerle çevrimiçi olarak aranabilir kalma ihtiyacı nedeniyle, tirelenmemiş çift soyadı da artan sayıda kadın tercih ediyor. Bu arada, bazı çiftler isimlerini karıştırır ya da paylaşmak için yenilerini bulur ve eşlerinin isimlerini benimseyen erkekler, her ikisi de olağandışı kalsa da.

39 yaşındaki İngiliz mühendis Ciaran McQuaid, “Tüm erkeklik ve ataerkil [saçmalıklara] takılıp kalmadım ve karımın kimliğinin onun için ne kadar önemli olduğunu biliyordum,” diyor. karısının ismine geçmek. “İnşaat sektöründe çalışıyorum ve oldukça maço tavırlarla uğraşmak zorundayım ama bundan rahatsız olan bir insan değilim.”

Kadınların daha geç evlenme eğilimi gösterdiği için – Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde şu anda ortalama yaş 35 veya daha büyük ve ABD’de 28 civarında – bu, gelecekteki isim seçimlerini de etkileyebilir. Norveç ve ABD’den yapılan araştırmalar, daha yaşlı, daha eğitimli ve ekonomik açıdan bağımsız kadınların doğum isimlerini tutma olasılıklarının daha yüksekken, uygulamanın daha genç, daha düşük ücretli kadınlar ve Afrikalı-Amerikalılar arasında daha az popüler olduğunu gösteriyor.

Zaten evime sahiptim. Derecem vardı, arabam, hepsi farklı şeyler. Yani, adımı değiştirmem gerekirse, daha sonra tüm bu unvanlar ve ruhsatlarda adımı değiştirmem gerekir, ”diye açıklıyor Oslo’nun kuzeyinde yaşayan ve adını değiştirmeyen 50 yaşındaki diş hekimi America Nazar geçen yıl evlendi. “Sadece biraz daha karmaşık hale getiriyor ve bence çok da gerekli değil.” diyor.

Londra’da psikoterapist Burke, daha çeşitli adlandırma kurallarının topluma sızmaya başlayacağına da inanıyor. Ancak kadınlar eşit ücret için savaşmaya devam ettikçe ve Covid-19’un bir sonucu olarak iş güvencesizliği ile karşı karşıya kalma ve daha fazla çocuk bakımı gerçekleştirme olasılıkları arttıkça, birçok “insanın şu anda daha önemli başka savaşlar varmış gibi hissettiğini” savunuyor. . “Diğer şeyler daha eşit hale getirildiğinde, zamanla gelecek.”

Ancak Corinna Hirsch gibi erkek isim geleneğinin savunucuları ölmeyeceğini umuyor. “Devam ederse iyi olur, ama sadece zorlanmazsa,” diyor. “Gelenekleri seviyorsun çünkü seni sıcacık ve yumuşacık hissettiriyorlar mı? Ne dersin”

Kaynak: BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

1 Comment

  1. Çok güzel bir çalışma. Batıda yaşayan kadınların evllik, aile konusunda bizden farklı olmadıklarını okumak ilginçti

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.