Ordu’da Yaz Gelince Yıldızlar Altında Filmler Seyrederdik

9 mins read
Naim Güney
Naim Güney

Yaz mevsimi geldiğinde bizim gibi eski kuşak sinemaseverlerin nostaljisi depreşir Ordu’daki yazlık sinemaları hatırlarız. Televizyonun olmadığı o zamanlar hakikaten kışlık ve yazlık sinemalar, Ordu’nun tek eğlencesi idi. Günümüzün lüks sinemalarında teknik iyi, görüntüler pırıl pırıl, koltuklar gayet rahattır ama gelgelelim film seyri hiçbir zaman aynı tadı vermiyor, bir şeyler eksik gibi kalıyor. Filmler mi daha güzeldi, yoksa yaşlılığın bir cilvesi mi bilemiyorum.

Yazlık sinemalar her akşam dolar, taşardı, arada gelen konserler de çok rağbet görürdü. Konserler, konferanslar ve kongreler, düğünler, yazın buralarda yapılırdı. Sinemada şehrin hep tanıdıkları bir arada olurdu. Eski filmler siyah beyazdı ama bizim dünyamız renkliydi.

Rahmetli Muammer Çakmak ve Hasan Çebi’nin (Dursunoğlu) birlikte işlettikleri Zafer Sinemasının yazlığı da eski Sağra Binasının olduğu yerde açılmıştı. Ordu’nun bilinen ilk yazlık sinema denemelerinden biri olarak Fatma Hatun Sokakta başlatılan bu sinema büyük ilgi görmüştü. Ama yazlık sinemanın ömrü çok uzun olmamıştı. Kahraman Sağra fındık fabrikası yapma zarureti hasıl olunca yazlık sinema da kapanmıştı.

Ordu'da Yaz Gelince Yıldızlar Altında Filmler Seyrederdik 1

50’li yıllarda, Fidangör’deki Yaraş’lara ait şimdiki Kuğu Pastanesinin olduğu tarihi taş binanın altından giriş kapısı olan “Yazlık Millet Bahçe” Sinemasını hatırlıyoruz. Fidangöre’deki o eski Yazlık Millet sinemasının makine dairesinin küçük pencereleri bugün bile Kuğu pastanesinin arka tarafından görülmektedir. 19 Eylül Stadyumuna giderken şimdiki Atos binasının olduğu yerdeki Çebi’lere ait yazlık “Yıldız Bahçe” sineması, Atatürk Kapalı Spor salonunun yanında ise Diş Hekimi Ayhan Öge ve Ayhan Sancak’ın “İnci Bahçe” sinemaları Ordu’luların çok ilgi ve rağbet gören ve uzun yıllar hizmet veren bildiğimiz hatırladığımız, yazlık sinemalardır.

O yıllarda yazlık sinemaların çevresindeki iki, üç katlı evlerden, sahnesi gözüktüğü için, konu komşu özel sinema locası gibi balkonlardan filmleri seyrederlerdi. Yine sahnenin karşısında eski bir binanın yıkık taş duvarlarının üzerine bedavacı seyirci ile dolardı. Bir zaman sonra bu kaçak seyircileri engellemek için sinemanın yan duvarına büyük spot lambalar takılmış, ilave perde duvarları bile yapılmıştı.

ORDU’DA YAZ GELİNCE YILDIZLAR ALTINDA FİLMLER SEYREDERDİK.

İnci bahçe ve rakibi Yıldız bahçe sinemalarında yerli filmler genellikle siyah beyaz, yabancı filmler ise renkli sinemaskop oynatılırdı. Arka kısımlarından uzun tahtalarla birbirlerine monte edilmiş ahşap sandalyeli yazlık sinemalarda yıldızlar altında izlenen filmlerin tadı bir başka olurdu. Yazlık sinemada film seyrederken, gazoz içer, çekirdek çıtlatılırdı… Sinemalar genellikle aşıkların kaçamak buluşmalar yapmak için fırsat kolladığı sosyal mekanlardı. Buza yatırılmış soğuk gazozların içildiği, külahlı dondurmaların yalandığı, bu yerler Ordu’nun yaz mevsiminde kültür merkezleri idi.

Çingen Yaşar yazlık sinemaların müdavimi olup, her akşam en ön sıradaki yerini mutlaka alırdı. Ordu’nun bıçkın delikanlılarından bazıları beyaz perdedeki Erol Taş’a veya Kazım Kartal’a sinirlendiklerinde içtikleri sigaranın izmaritini perde istikametine mermi gibi fırlattıkları hâlâ hatırlanır. Fındık mevsiminde yüksek kesimlerden gelen tarım işçileri kavga sahnelerinde oldukça heyecanlanırlardı. Ayağa kalkıp kötü adamı döven uşağa , “vurrr vurr !” diye tempo tutanlar bile olurdu.

Ordu'da Yaz Gelince Yıldızlar Altında Filmler Seyrederdik 2

Karadeniz’de yaz yağmurları diğer yörelere göre daha sık olduğundan yazlık sinemalarda daha çok ailelerin oturduğu arka sıralardaki sandalyelerin bulunduğu yerlerin üstü kapalı olurdu. Yağmur yağdığında herkes bu kapalı yerlerin altına koşuşturur, filmin devamını oradan izlemeye çalışırdı. Çünkü yağmurlar hep filmin en heyecanlı yerinde başlardı.

Duvarlara geçmiş sezonun ünlü filmlerinin renkli afişleri asılırdı. Hepsine baktığınızda hoş bir heyecana kapılırsınız, özlemlere dalar giderdiniz. Sinemaya gitmeyenler dahi meraktan bu sinemaların oynattıkları filmlere ait kocaman renkli fotoğraflı afişlere uzun uzun inceleyip bakardı. Çünkü o zamanlar şimdiki gibi bilgisayara bir tıklamayla filmlerin afişine veya bilgisine ulaşamıyordunuz. Bir de o günlerde, sinemalarda oynayan filmler, sırtta taşınan bir tahtadaki afişlerle birlikte, halka duyuruldu. Sırtında film afişleri olan tahta kasasıyla elindeki zili ile akşama oynayacak filmleri duyuran Kepelek Mustafa bütün Ordu’yu dolaşmasıyla tanınmıştı.

Neler görmedik ki o yazlık sinemalarda… Muhterem Nur, Nesrin Sipahi, Behiye Aksoy, Muzaffer Akgün, Ahmet Sezgin, ve daha birçok sanatçı hep buralarda Orduluların karşısına çıkmışlardı. Yıldız bahçe sinemasına Kamuran Akkor, Vasfi Uçaroğlu konseri gelmişti. Bir keresinde de “Bayan bacak” Serpil Örümcer ile şantör Berkant birlikte konser vermişlerdi. Yıldız Bahçe Sinemasında zamanın ünlü dansözleri de Ordu’ya gelip konserde oryantal danslar etmişler, yürekleri hoplatmışlardı.

Türkan Şoray’la, Ayhan Işık’la, Filiz Akın’la, Cüneyt Arkın’la sinemalarda tanışmıştık, Yerli siyah beyaz filmlerin yerini yavaş yavaş renkli filmler almaya başlamıştı… Şarkıcılardan Neşe Karaböcek’lerin, Eme

Naim Güney

Ordu yerel tarih araştırmacısı. Gazeteci, yazar.

"Tarih" geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanır ve dün ne olduğumuz, gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.