İran, küresel casusluk suikastlar ve terörizm planlarından sorumlu tutulmalıdır

7 mins read
Picture taken on June 26, 2020 shows the court in Roskilde, Denmark, that is expected to deliver a verdict on whether a Norwegian-Iranian man is guilty of assisting an Iranian intelligence service in preparing an assault on an exile Iranian in the city of Ringsted. - The man is accused of preparing the assassination of an Iranian exile, leader of an Arab separatist group, ASMLA (the Arab Movement for the Liberation of Ahvaz). (Photo by Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
İran, küresel casusluk suikastlar ve terörizm planlarından sorumlu tutulmalıdır 1
DR. MAJID RAFIZADEH

İran’ın devletine ait Farsça haber kuruluşlarının hangi konulara odaklandığını incelemek önemli olmakla birlikte, neleri kapsamlarına almadıklarını analiz etmek de önemlidir. Örneğin bu hafta, yakın zamanda bir Danimarka mahkemesi tarafından yedi yıl hapse mahkum edilen İran casusundan çok az bahsedildi.

Hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Danimarka’dan sürülerek ülkesine gönderilip Danimarka’ya tekrar girmesi yasaklanacak olan casusun, İran rejiminin bir veya daha fazla muhalifin öldürülmesi için kullandığı biri olduğu belirtildi. Mahkeme, “Danimarka’da sürgüne gönderilen bir İranlı hakkında bilgi topladığını” ve bu bilgileri Danimarka yasalarına aykırı bir eylem olarak İran istihbarat teşkilatına ulaştırdığı iddiası var.

Birçok ülkenin istihbarat teşkilatları diğer ülkelerde bilgi toplarken İran farklıdır, çünkü rejim oplanan bilgileri hedeflerini öldürmek veya bombalamak için aktif olarak kullanmaktadır.

Örneğin Hollanda’da, İran kökenli Hollanda vatandaşı olan Ahmed Mola Nissi, Kasım 2017’de Lahey’deki evinin kapısının önünde vurularak öldürüldü. İran rejimine karşı çıkan 52 yaşındaki muhalif lider, Batı İran’da “Ahvaz’ın Kurtuluşu Arap Mücadele Hareketi'” için önemli bir figürdü. (Liberation of Ahwaz “Ahvaz’ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi. Huzistan’da İran’dan ayrı bir Arap devletinin kurulmasını savunan Arap milliyetçisi isyancı grup.)

Hollandalı yetkililer, cinayeti İran hükümetinin yaptığını belirten bir açıklama yaptılar. Nissi’nin İran’ın zalim rejimine karşı direnişi onu bir hedef haline getirdi. Hayatı Tahran’daki otokratik rejimin hedefleri  için sona erdirildi.

Bu şekilde hedeflenen tek kişi o değildi. Başka bir siyasi muhalif olan Ali Motamed, 2015 yılında Amsterdam’da benzer şekilde öldürüldü. Rejim böylece, ona karşı çıkan veya özgürlük, insan haklarını destekleyen herkesin bir hedef olduğunu açıkça belirtti.

Tahran ayrıca casuslarının topladığı istihbarat bilgilerini terör saldırıları gerçekleştirmek için de kullanıyor görünüyor. Örneğin Avrupa ofisi, Paris’de birçok yüksek profilli konuşmacının bulundugu Özgür İran konferansını bomblamak için bir terör planı yaptılar. Katılımcılar arasında eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Kanada Dışişleri Bakanı John Baird bulunuyordu.

Fransa’da İranlı bir diplomat ve İran menşeli diğer bazı kişiler tutuklandı, Belçika ve Almanya’da da. Kapsamlı bir soruşturmadan sonra Fransız yetkililer, İran rejiminin bombalama planının arkasında olduğu sonucuna vardılar. Şayet başarılı olsalardı, ölümler şok edici oranda  olurdu ve insan hakları için mücadele eden bir topluluk üzerindeki yıkıcı etki ölçülemezdi.

Bu Avrupa’da tek bir olay değildi. 2018’de Danimarka’daki yetkililer Tahran’ı bir Danimarka vatandaşına suikast girişiminde bulunmakla suçladı. O dönemde dışişleri bakanı Anders Samuelsen, planın ciddiyetini vurgulayarak: “İran istihbarat teşkilatı Danimarka topraklarına bir suikast planladı. Bu tamamen kabul edilemez Bu ağır problemi açıklamak zor. Bu, bugün Kopenhag’daki İran büyükelçisine açıkça söylendi”

İran’ın casusları sadece Orta Doğu ve Avrupa’da değil, ABD’de de tutuklandı. Örneğin İran Halk Mücahitleri Muhalefet grubuna karşı rejim için casusluk yapmakla suçlanan iki İranlı, 2018 Ağustosunda ABD’de tutuklandı.

ABD Federal Mahkemesi Ahmedreza Mohammadi Doostdar’ı suçladı, 38, Chicago’da ve Majid Ghorbani, 59, Kaliforniya’da. Adalet Bakanlığı’na göre,  Başsavcıya açıklamasında; çift ​​“bilerek İran hükümetinin ajanları olarak hareket etmekle suçlanıyor.

Buna ek olarak, İran doğumlu bir Kanadalı İran devletine yasadışı bir şekilde yardım ettiği için Washington Eyaletinde tutuklandı.

İran istihbarat bakanı ve İran’ın baş casusu, Mahmoud Alavi 2017’de şaşırtıcı bir açıklama yaptı, Övünerek,  Washington’da Tahran’ın iktidardaki mollaların radikal görüşlerini destekleyen ajanları olduğunu söylemişti.

İran rejimini yabancı ülkelerdeki suikastlara ve terör planlarına karışmasından sorumlu tutmak uluslararası toplumun görevidir

Dr. Majid Rafizadeh, Harvard tarafından eğitilmiş İran-Amerikan siyaset bilimcidir

arabnews.com internet sitesinden tercüme edilmiştir. Fikrikadim.com sitesinin yayın politikalarını temsil etmez

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.