Fransız yetkili: NATO Türk sorunu ile ilgilenmeli gözardı etmemeli

4 mins read

NATO savunma bakanları, Paris ve Ankara arasında artan gerilimlerin ortasında bu hafta sanal bir toplantı yapacaklar. İki müttefik, birbirlerini ülke savaşında muhalif tarafları desteklemekle suçlayarak Libya’daki krizde diken üzerindeler.

Fransız yetkili: NATO Türk sorunu ile ilgilenmeli gözardı etmemeli 1

Toplantı öncesinde konuşan Fransa Savunma Bakanlığı yetkilisi, NATO’nun bir tartışma yapmasının zamanının geldiğini söyledi. Sadece Libya’ da değil, Ankara, Rus S-400 savunma sistemlerini satın alarak NATO ‘nun Baltık ve Polonya için planlamasını engelliyor

“İttifakın karmaşık anlarını biliyoruz, ancak bir devekuşu olamayız ve NATO’da bir Türkiye sorunu yokmuş gibi davranamayız. Görmek, söylemek ve idare etmek zorundayız ” dedi. Türkiye’nin davranışını kabul edilemez olarak nitelendiren yetkili, Türkiye’nin Libya’daki rolünü işaret etti,

Trablus’ta uluslararası kabul görmüş hükümeti destekleyen Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya. tarafından desteklenen Doğu Komutanı Halife Haftar’in Libya Ulusal Ordusu (LNA) tarafından başkente yapılan bir saldırıyı geri püskürtmeye yardımcı olarak Libya’da bir yer edindi.

Fransız yetkili, Türkiye’nin ülkeye daha fazla silah ve Suriyeli paralı askerler gönderme kararının barışa birşey olmadığını ve aslında Rusya’yı bölgeye müdahil olmaya zorladığını söyledi.

Libya’ya silah teslim etmek için BM silah ambargosunu ihlal ettiğinden şüphelenilen Türk gemilerine eşlik eden Türk donanmasını, Türk donanmasını NATO’yu kullanmakla suçladı.

Yetkili, Türk Deniz gemilerinin, kargo gemisi Cirkin’in Libya’ya silah kaçakçılığı yapıp yapmadığını kontrol etmek için NATO misyonunda bir Fransız savaş gemisine karşı agresif davrandığını söyledi böyle bir soruna işaret etti.

Fransız yetkililer, Cirkin’in izleme sistemini kapattığını, kimlik numarasını maskelediğini ve nereye gittiğini söylemeyi reddettiğini söyledi. Fransız savunma yetkilisi, “bu son derece saldırgan bir eylemdi ve NATO komutasında NATO içinde çalışan bir müttefikin böyle bir eylemi olamaz.” dedi.

Üst düzey Türk yetkili, Fransız kuvvetlerinin uluslararası sularda bir Türk gemisi aramaya çalıştığını ve buna izin verilmediğini ve Türkiye’nin bunu önlemek için kışkırtıcı veya agresif bir eylemde bulunmadığını söyleyerek suçlamayı reddetti. “Ancak müttefiklerin Türk donanmasına ve varlığına karşı aynı anlayış ve duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz.”

Tercüme Fikrikadim. Kaynak: reuters

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.