Charles Morand Pathe ve sinema endüstrisi

2 mins read
Charles Morand Pathe

Charles Morand Pathe 26 Aralık 1863 doğulum Fransız Sinemacı. Sinemayı bir endüstri haline getirmiştir.

Kardeşleriyle birlikte 1896’da Paris’te, gramofon ve gramofon silindiri yapıp satan Pathé Frères (Pathe Kardeşler) şirketini kurdu. Fransa’nın her yanındaki salonları Thomas A. Edison ve William Dickson’ın geliştirdiği film izleme aygıtı kinetoskopla donattığı gibi, Lumière Kardeşler’in geliştirdiği kamerayla da birçok kısa film çevirdi

Bu filmlerin konularını çarpıcı serüvenler, melodramatik aşk öyküleri ve komediler oluşturuyordu. Pathé 1909’da ilk uzun filmini, Victor Hugo’nun romanının dört makaralık bir uyarlaması olan Les Misérables’i (Sefiller) gerçekleştirdi.

Aynı dönemde ilk haftalık haber filmi Pathé-Journal’i başlattı. Başta ABD ve Britanya olmak üzere çeşitli ülkelerde gösterilen bu dizi 1956’ya değin ilgiyle izlendi. Pathé Frères 1914’te ABD’deki stüdyolarında , beyazperdenin ilk ve en ünlü dizi filmlerinden The Perils of Pauline’in ilk bölümlerini hazırladı.

Şirket ayrıca sinema dergisi Pathé Pictorial’ı yayımlamaya başladı.

Fransa, Britanya ve ABD’deki film yapım birimleri ve bütün dünyaya yayılmış dağıtım bürolarıyla Pathé Frères son derece karlı birkuruluştu. Bazı filmlerinin kazancı, maliyetlerin 50 ile 100 katı arasında değişiyordu.

Pathe 1917’de şirketin donanımlarını, film stüdyolarını ve gösterim salonlarını satmaya başladı. 1929’da da sinemacılığı bıraktı ve Monako’da inzivaya çekildi. Ama şirket dağıtımcı olarak etkinliğini ve önemli konumunu sürdürdü.

Charles Morand Pathe kimdir?  Charles Pathe Hayatı, Charles Pathe Nereli, TRT Arşiv

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.