Türkiye’de koronavirüs salgını internet kullanımını nasıl değiştirdi?

6 mins read

Koronavirüs salgınıyla birlikte internet kullanıcılarının alışkanlıkları değişti. İnternet sağlayıcı şirketler tarafından yapılan açıklamalar da bu yönde.  Salgın örcesi sabit internet kullanıcılarının daha çok evde oldukları akşam saatlerinde internet kulanımının arttığı belirtilirken şimdi ise tüm güne yayıldığı belirtiliyor.

Türkiye'de koronavirüs salgını internet kullanımını nasıl değiştirdi? 1

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Ortalama günlük sabit data kullanımı şubat ayına göre mart ayında yaklaşık yüzde 20, nisan ayında yüzde 45, mayıs ayında yüzde 43, haziranın ilk 10 gününde ise yaklaşık yüzde 26 artış gösterdi” dedi.

Covid-19 nedeniyle uzaktan işlemlere olan rağbetin artışı Türk Telekom’un mobil uygulaması Online İşlemler’in kullanımının da geçen yıla yüzde 64 oranında arttığını belirten Önal, “Nisan ayında uygulama, 181 milyon kez ziyaret edilerek rekor kırdı” dedi. Türk Telekom olarak 2020 ilk 3 ayında yatırım harcamalarını yıllık bazda bir önceki yıla oranla yüzde 41 artırarak, 896 milyon TL olarak gerçekleştiğini ifade eden Önal, “2020 başında yaklaşık 5.8 milyar TL olarak belirlediğimiz 2020 yatırım öngörümüzü yaklaşık 6.4 milyar TL olarak yukarı yönlü revize ettik” diye konuştu

Önal, fiber altyapı yatırımları konusunda ise şunları söyledi:

“2020 ilk çeyrek itibarıyla fiber altyapımız toplamda 308 bin kilometre ağ uzunluğuna ulaştı. Fiber hane kapsamımız son bir yılda 3.5 milyon artışla 22.6 milyon seviyesine kadar yükseldi. Saha Dolabına Kadar Fiber (FTTC) hane kapsaması 16.1 milyonu aşarken, Eve/Binaya Kadar Fiber (FTTH/B) hane kapsaması 6.4 milyonun üzerine çıktı. Fiber abone sayımız da 2020 birinci çeyrekte 4.4 milyona erişti.”

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan

Online olarak düzenlenen “Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri” toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise “Covid-19 döneminde dünya genelinde birçok ülkede telekom servislerinde ciddi sorunlar yaşanırken biz güçlü altyapımız sayesinde birçok şeyin üstesinden başarıyla gelmeyi başardık” dedi.

Murat Erkan şöyle devam etti

“Üyesi olduğum GSMA Yönetim Kurulu toplantısında geçen hafta 4 saat dünyadaki operatörlerin durumunu konuştuk. Dünya genelinde birçok ülkede telekom servislerinde ciddi sorunlar yaşarken biz güçlü altyapımız sayesinde birçok şeyin üstesinden başarıyla gelmeyi başardık. Bunun üstüne bir şeyler koymamız lazım. Odak alanlarımız içinde ilk sırada yer alan yenilikçi uygulamalar ve dijital servislere o kadar doğru yatırımlar yapmışız ki, bu salgın döneminde her bir dijital servisimiz rekor büyümeler yakaladı.”

Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan
Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan  ‘FİBERDE İZİN VE BAŞVURU SÜREÇLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

“Salgın Süreci ve Sonrasında Telekom Operatörleri” toplantısına katılan Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ise “Önümüzdeki dönemde, herkese kaliteli bir 5G hizmeti sunmak istiyoruz. Bunun için fiber altyapı ve baz istasyonu yaygınlığımızı katlamamız gerekiyor. Fiberde izin ve başvuru süreçlerinin gözden geçirilmesine ihtiyaç duyuyoruz. Yeni baz istasyonları kurmak ve mevcutları çalışır halde tutmakta sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlara kalıcı çözüm bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Salgın döneminde şebeke doluluk oranlarının önemli ölçüde arttığını bildiren Deegan, mobil trafikte yüzde 10, sabitte yüzde 60’a varan artışlar gözlemlediklerini aktardı. Deegan, bu eğilimin, kısmen devam edeceğini belirterek, özellikle video, oyun ve video konferans trafiğinin artmasını beklediklerine işaret etti.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.