Türkiye’de 6 Haziran Günü

15 mins read

Türkiye’de 6 Haziran Günü / Mahmut Karaman

Türkiye’de durum, 6 Haziran (dün) günü kritik bir hal aldığı görülüyor… kısaca pandemi sonrası beklenen bir takım sokak hareketlerinin prova çalışmalarının başladığı görülmektedir. HDP’nin Edirne’den Ankara’ya doğru başlattığı yürüyüşe, Kayyum atanan belediyelerden Ankara istikametine doğru katılımların gerçekleşeceği söyleniyor. Yürüyüşün 15 Haziran tarihinde gerçekleşmesi planlanıyor. Bazı bölgelerde protestolar zaten başlamış durumda. İstanbul/Kadıköy’de, HDP milletvekili Musa Piroğlu’nun katılımıyla bir protesto gerçekleşti. Akşam saatlerinde Kadıköy Altıyolda toplanmalar oldu ve polis kalabalığa müdahale etti. Kalabalık dağıldıktan sonra Moda sahiline ve Yoğurtçu parkına akın etti. Sahil ve parkta sloganlar atıldı.

‘’Aşağıda Türkiye genelinde uzun zamandır ‘’geliyorum’’ diyen protestoların yalnızca 6 Haziran tarihindeki gelişmelerine mercek tutuluyor. Protestoların altyapısı, 6 Haziran’dan daha eskiye dayanıyor.’’

HDP Edirne’den Ankara’ya yürüyüş kararı aldı

2 gün önce haklarındaki terör suçlamaları nedeniyle Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekillikleri düşürüldü, ardından tutuklandı. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bu konuyla ilgili dün olağanüstü toplandı. MYK toplantısından Ankara’ya yürüyüş başlatılması kararı çıktı.
https://www.hdp.org.tr/…/buldan-ve-sancar-kazandigimi…/14316

Yürüyüşün 15 Haziran tarihinde başlatılması ve Edirne’den Ankara İstikametine doğru yapılması planlanıyor. Aynı zamanda kayyum atanan belediyelerden de yürüyüşe katılım olacak. Beledeyeler kendi bölgelerinden Ankara’ya doğru yürüyecek.
http://yeniyasamgazetesi1.com/hdp-kadin-meclisi-kampanya-b…/
https://www.birgun.net/…/chp-de-gorusme-trafigi-hdp-den-yur…
https://www.ahaber.com.tr/…/son-dakika-diyarbakirda-pkk-ope…

HDP’nin Ankara Güven Park çağrısı

Ankara Güven Parka yapılan yürüyüşte, açıklama yapıldı ve milletvekillerinin düşürülmesine ilişkin herkesi Güvenpark’a tepkisini göstermeye çağırdı.

Ardından bazı bölgelerden çağrıya destek mesajları geldi. Çeşitli yerlerde protestolar yapıldı. Bazı protestolarda polis ile eylemciler arasında gerginlikler yaşandı. HDP yürüyüşe “Adalet ve Özgürlük” ismini verdi. Bu isim Kılıçdaroğlu’nun yaptığı Adalet Yürüyüşüne benzetildi.

Yürüyüşlerde ‘’Darbe var’’ sloganı fazlaca kullanıldı. Ankara, Diyarbakır, Adıyaman, Antalya, Batman, Bingöl, Tunceli, Erciş, Gebze, İstanbul, Muş, Şırnak, Van illerinden gösteri videoları kaydedildi ve HDP genel merkezince yayınlandı.
https://twitter.com/HDPgenelmer…/status/1269318735854211078…

Pervin Buldan’ın Iğdır’dan yaptığı konuşmadan

‘’Bugün bir seçim kararı alınırsa, bizler HDP olarak bütün il ve ilçe örgütlerimizle birlikte seçime hazırız. Ve bugünden itibaren Buradan AKP’ye çağrı yapıyoruz. Hodri meydan; kurun sandıkları ve bir kez daha görün gaspınıza karşı, kayyımlarınıza karşı, tanımadığınız irademize karşı Türkiye halkları bir kez daha kenetlenecek, bir kez daha kol kola verecek ve sizi iktidardan düşürecek, mutlaka seçimleri size kaybettirecek. Sizlerin şahsında Iğdır halkımıza geçmiş olsun diyorum. Hep birlikte kazanacağız.

HDP bir kez daha gösterdi ki 23 Haziran seçimlerinde Türkiye’nin birçok yerinde: İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da, Adana’da, Mersin’de HDP olmadan hiçkimse seçimi kazanamaz bir hale geldi. Bugün de söylüyoruz, bugün de iddia ediyoruz bundan sonra Türkiye’nin hiçbir yerinde HDP olmadan kimse seçimi kazanamayacaktır. Hiçbir siyasi eğilim HDP’yi esas almadan başarı elde edemeyecektir.’’
https://www.hdp.org.tr/…/buldan-iddia-ediyoruz-turkiy…/14318

HDP Genel Merkezinden yapılan açıklamadan kesitler

“Halk iradesine karşı geliştirilmiş bu rantçı, ahlaksız ve faşist darbeciliği asla ve asla tanımayacağız. Kötülük düzeninin ortakları Kayyım Darbesi pratiğinde de görüldüğü gibi yurttaşlara “ya benim istediğim gibi karar verirsin ya da senin verdiğin kararı tanımam” dayatmasında bulunuyor. Bunun adı amasız, fakatsız darbedir. Bunun adı halk iradesine karşı düşmanlıktır.
27 Mayıs’ı, 12 Eylül’ü her fırsatta “Darbe” olarak tanımlayan ve bunun üzerinden içi boş bir “darbe karşıtı söylem” tutturan iktidar, Türkiye’de yapılan askeri darbelere rahmet okutacak tarzda halk iradesine saldırmaktadır. 20 Temmuz 2015’dan beri sistematik bir darbe pratiği sergilemektedir. Saray rejimi bu saldırı ile esas olarak darbe rejimi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Bu darbe, Pazartesi günü Eş Genel Başkanlarımız tarafından açıklanan “Demokratik tutum belgemize” ve Türkiye toplumuna yaptığımız “birlik ve ortak mücadele” çağrımıza verilmiş saldırgan bir yanıttır. İktidar bu kararıyla bir kez daha gücümüzden, siyasetimizden, Türkiye için çözüm olacak projelerimizden korktuğunu göstermiştir.

Demokratik siyaset geleneğini sürdüren bir parti olarak, bugüne kadar dokunulmazlıklarla, milletvekilliğiyle değil, kesintisiz ve sistematik saldırılara karşı halkımızın meşru iradesini temsil ederek geldik.

Bütün bu saldırılara karşı Türkiye’nin demokratik geleceğini yaratma Bugün de Saray rejiminin bu saldırısında vermek istediği mesajı aldık. Cevabımız da bir o kadar nettir çabamıza devam edeceğiz. Bu saldırılar ancak ve ancak bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı bileyecektir. Bu saldırganlık bizi yıldıramayacak ve kazandığımız demokratik mevzileri terk ettirmeyecektir.

Halkımıza karşı yönelmiş bu saldırganlığı bugün durdurmak, muhalefet olarak hepimizin ortak görevidir ve herkesi bu görevine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Diz çökmedik, çökmeyeceğiz! Darbeciler gidecek, bizler kalacağız! ”

Merkez Yürütme Kurulu, 4 Haziran 2020

‘’HDP, milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki uygulamalara ve kayyım atamalarına karşı Türkiye’nin farklı noktalarından Ankara’ya yürüyüş başlatma kararı aldı.’’
http://www.ortadogunews.com/…/diyarbakir-da-kayyum-protesto…
https://halktv.com.tr/…/hdpli-yoneticilerin-de-aralarinda-b…

Yürüyüşler, batıda George Floyd eylemleri ve milletvekilliklerinin düşürülmesi gibi sebeplerle örgütlenirken, Doğu’da kayyum atanmasına karşı olarak yürütülecek. HDP ilk etapta bunu, Batıda Kadıköy, Taksim, Beşiktaş, Maltepe gibi yerlerde aşırı sol örgütlerle başlatmayı planlarken, Doğuda DTP eliyle daha sert bir direniş kurmayı planlıyor.

‘’Kadıköy’de tam bir protesto ruhu vardı. Sahiller ve parklar doluydu ve hava çok güzeldi.’’

Akşam saatlerinde HDP’ye yakın gençlik örgütlerinin katılıyla Kadıköy’de; ABD’de polisin katlettiği Geroge Floyd ve Barış Çakan anma gösterileri vardı. Gösterilere HDP milletvekili Musa Piroğlu da katıdı.
https://www.facebook.com/…/pcb.355062091…/3550618781631173/…
https://www.facebook.com/…/pcb.355062091…/3550619101631141/…
https://www.facebook.com/…/pcb.355062091…/3550620851630966/…

Kadiköy’deki protestolar dağıldı ve kalabalık Moda Sahiliyle Yoğurtçu Parkına geçiş yaptı. Buralarda serbest şekilde bir araya gelen insanlar, Covid19 partisi adı altında içkili bir eğlence düzenlediler. Aynı Covid19 partileri, İzmir Kordon ve Caddebostan Sahilinde’de görüldü.

https://twitter.com/ozlemozdemir/status/1269372800063717378…
https://twitter.com/mmikalenjelo/status/1266699018312331264…
https://twitter.com/kazdaglarii…/status/1269274321576435712…
https://twitter.com/firataltinn/status/1269182785073414145…
https://twitter.com/HakanTosunn/status/1268920530725474305…

‘’Parklar dolu, hava güzel ve salgın nedeniyle insanların canı sıkıldı’’
HDP’nin başlattığı protestolar kolay şekilde Gezi benzeri eylemlere dönüşebilir. Gezi protestoları esnasında park örgütlenmeleri yapılmıştı. Aynı parklar yine dolu ve çevrelerinde posterlerle afişler asılı.

Gezi’de “piyano çalan adam”, bu sefer George Floyd için çaldı
https://dokuz8haber.net/…/gezi-direnisine-destek-icin-piya…/
http://www.diken.com.tr/gezi-eylemlerinin-piyano-calan-ada…/
https://tr.euronews.com/…/gezi-de-piyano-calan-adam-iddiala…

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran 2015 seçimine ve seçim sürecinde yaşananlara ilişkin bir yazı kaleme aldı. Demirtaş, yazısında geniş ve açık ittifakların önemine dikkat çekti.
https://dokuz8haber.net/…/demirtas-genis-ve-acik-ittifakla…/

Sırrı Sakık, HDP’li 2 CHP’li 1 milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesi ve tutuklanmalarını değerlendirdi. Sakık, erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.
https://dokuz8haber.net/…/sirri-sakik-chp-erken-secim-icin…/
https://tr.sputniknews.com/…/202006061042200881-hdpli-saki…/

Aşağıdaki Haritada HDP’nin çağrısından sonra irili ufaklı protestolar başlayan bölgeler gösteriliyor. Bu haritanın yanına, kayyum atanmış belediyelerden Ankara istikametine giden yollar da işaretlenecek. Bu yollar ve bölgeler, önümüzdeki haftalarda kritik olacak.

HDP’nin başlattığı protestoların yanına, Türkiye’de devam etmekte olan 36 ayrı yerdeki çevre protestolarını ve Park Forumlarını da eklemek gerekiyor. Yukarıda da belirtildiği gibi, bu eylemler yerel ve özel gerekçelerle başlasa da, polisle karşı karşıya gelindikten ve olayların tümüne etki eden siyasi sebeplerden dolayı yekvücut hale geliyorlar. Tüm bu gelişmelerin yanına yaz mevsimine girmemizi ve covid-19 sebebiyle insanların canının son derece sıkkın olduğu gibi etkenleri de yazmak gerekiyor.

Türkiye'de 6 Haziran Günü 1

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.