Yeni geliştirilen optik sistemle kararların beyni nasıl aydınlattığı gösteriliyor

2 mins read
1

Yeni bir optik sistem kararların beyni nasıl aydınlattığını gösteriyor Dünya ile nasıl etkileşim kuracağımız konusunda bile basit kararlar verdiğimizde, beyinimizi kaplayan nöron ağları tarafından yapılan hesaplamalara güveniriz. Peki bu sinir ağları tam olarak nedir?

Yeni geliştirilen optik sistemle kararların beyni nasıl aydınlattığı gösteriliyor 1

Bu soruyu cevaplamak için, bir hayvanın beyindeki birçok nöronun karar verirken aktivitesini ölçmemizi gerektirir.

Biyomühendis Karl Deisseroth ve elektrik mühendisi Gordon Wetzstein önderliğindeki Stanford araştırmacılarından oluşan bir ekip, yüksek lisans öğrencisi Isaac Kauvar ve doktora sonrası timothy Machado ile birlikte, karar vermede beynin önemli bir parçası olan -farenin beyin korteksinin tüm üst yüzeyine yayılan nöronların aktivitesini- aynı anda kaydedebilen bir optik teknik geliştirdi. Bulgularını Mayıs ayında Neuron dergisinde yayınladılar.

Beynin optik çalışmaları tamamen yeni değil. Araştırmacılar, bir nöron ateşlediğinde ışık yayan floresan boyalar ve proteinler kullanarak beyin aktivitesini nasıl izleyeceklerini zaten biliyorlardı. Bununla birlikte, şimdiye kadar, bu tür optik teknikler birçok nörondan gelen bu hafif ışık parlamalarını kaydedemediler.

Bu bariyerin üstesinden gelmek için Stanford araştırmacıları, beynin tüm kavisli yüzeyini odakta tutmalarını sağlayan bifokal (bifokal gözlüklere benzer) bir mikroskop tasarladılar.

Bifokal mikroskop, nöral aktivitenin iki gösterimini aynı anda yakalamak için tek bir kamera kullanıyor. Bunlar Biri videoda gösterilen yan yana görünümü sağlamak için beynin yanlarına, diğeri ortaya odaklanıyor.

Araştırmacılar bu sisteme Senkron Multifokal Optik örnekleme veya COSMOS ile Kortikal Gözlem adını vermektedir.

Kayna site Medicalxpress

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.