Adalet yoksa huzur da yoktur

4 mins read
Sin justicia, no hay paz

Yazan: Ahmet Meral

ABD’nin Minesota kentinde polislerin şiddetine maruz kalarak, dünyanın gözü önünde öldürülen siyahi Amerikalı George Floyd için öfkeli protestolar yayılıyor. Pandemi kaynaklı işsizliğin ve açlığın büyüttüğü sokak olayları başkaldırı niteliğine dönüşmektedir. Lüks mağazaların yağmalanması, yakılıp yıkılan binalar, ölümler, tutuklamalar ve nihayet siyahilerin yaşadığı 23 merkezde uygulamaya sokulmak zorunda kalınan sokağa çıkma yasakları, protestocuları yatıştırmak için yeterli olmuyor.
“Siyahilerin yaşamı değerlidir”

(Black Lives Matter) sloganı ile tüm kentlere yayılan öfke dün itibariyle İngiltereye sıçradı. Londra’nın Peckham bölgesinde Afrika kökenli siyahiler ve onlara destek veren çeşitli aktivist gruplar “Adalet Yoksa Huzur’da Yoktur”, “İngiltere masum değildir” pankartlarıyla haksızlıklara, adaletsizliklere tepki gösterdiler.

ABD’deki siyahi özgürlük hareketi zengin ve uzun bir tarihsel birikime sahip. 17. ve 18. y. yıllarda Afrika’dan gemilerle işgücü için köleleşterilerek ABD’ye getirilen siyahilerin yaşamları dramlarla doludur. 80’li yıllarda TRT’de Kökler dizisi olarak da ilgi ile izlediğimiz Aleks Harley’in Kökler romanını okurken, evimizin mazlumu Kunta Kinte’yi, köle İzaura’yı ve onların acıklı öykülerini izlerken 21. yüzyıla taşınan yüzü siyah, kalbi ak insanlara reva görülen bir dramı adeta birlikte yaşamıştık.
Batı Dünyası ve egemenler, yeni bir insanlık sınavıyla karşı karşıya.

İnsan ilişkileri sürdürülebilir olma özelliğini çoktan kaybetmiş durumda.Emeğin,saygınlığın iade edildiği, dışlanmanın, ötekileştirmenin olmadığı yeni bir konsensus sağlanmak zorundadır. Artık mazlum ve mağdurlar lehine düzenlemelere gidilmesi kaçınılmazdır. Topyekün bir kaos istenmiyorsa, yoksul, evsiz ve çaresizlerin feryadına duyarlı olunmalıdır.

Başta siyahiler ve hispanikler olmak üzere işsizler ve vasıfsız garibanlara yönelik evrensel düzeyde çözümler üretmek zorunluluğu ortada.Zaafa uğratılmış bu toplulukların feryadına kulak tıkayanlar, onlar için nefes alanları üretmeyi düşünmeyen egemen güçler için, “Adalet yoksa Huzur’da yoktur “sloganı çok şey ifade etmelidir.
Silikon vadisinin yeni baronları elit yeni monşerler, yeni ulaşılmaz imparatorluklarını bu sosyal gerçekleri dikkate alan algoritmalar üzerine inşa etmelidir.Tabi ateş bacayı sarmadan.
Müslim Gürses ne güzel söylemiş; Yakarsa dünyayı garipler yakar.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.