Bir Gün Tek Başına

3 mins read

Bir Gün Tek Başına 1

Corona salgını, Will Smith’in başrolünü paylaştığı ‘ Ben Efsaneyim’ filmini çağrıştırdı.. Bu filmi yıllar önce izlemiş ve etkisinden uzun süre kurtulamamıştım. Şimdi televizyonlarda Newyork’un boş sokaklarını görünce Robert  Neville’nin (Will Smith) filmdeki boş sokaklarda köpeğiyle birlikte dolaşmaları aklıma geldi. Neler oluyor? Kaçmaya çalıştığım film, gerçek mi oluyor yoksa?

Filmde, bir virüs yüzünden milyarlarca insan ölmüş. Bazı insanları mutasyona uğratarak vahşi canavarlara çevirmiştir. Robert bir bilim insanıdır ve Newyork’ta köpeğiyle yapayalnız kalmıştır. Yıllar önce bu filmi izlerken Robert’in bana hissettirdikleri hem umutsuzluk hem bir umuttu. Robert’in kendi gibi  canlı kalmış bir insan arıyor ama bulamıyor. Bir yandan laboratuvarında virüsün çaresini bulabilmek için deneyler yapıyor. Ama sokakların tadı yok. O koca şaşalı gökdelenler sönmüş, izbe hale gelmiş; cıvıl cıvıl sokaklar terkedilmiş, sessiz… Bütün Newyork onun ama tek başına hiçbir anlamı yok. Ona güç veren tek tesellisi köpeği…  Beni etkileyen sahnelerden biri , kendi kendine çevresinde insanlar varmış gibi davranmasıydı. Bir kitapçıya gidiyor, kitapları inceliyor. Bir kadın mankene “Bugün yine çok güzelsiniz…” diye kur yapıyor.

 İstanbul’da tek başıma kaldığımı düşünüyorum da bu güzel şehrin de tadı olmayacak.  İçinde insanlar olunca güzel İstanbul… Yoksa bir anlamı yok. Birbirimizi var ediyoruz.  O yüzden sadece kendimi yaşatmam, kendimi beslemem ve hep kendini düşünmem beni nefes alan biyolojik bir canlı olmamı sağlıyor. Yaşıyorum ama kimse yok. Sevdiklerim yok. Sokaklar boş, soğuk, korkutucu.  Ne çocuk cıvıltısı ne sokak satıcısı ne bağıran çağıran… Kendi şehrinizde yapayalnız kaldığınızı düşünsenize? İnsan çıldırır. Yaşamak için yaptığımız her bencillik kendi yalnızlığımıza götürecek bizi. Filmde Robert’e ne mi oluyor? Yaşamına son veriyor, yaşatmak için…

Esen Güney

Esen Güney Married She has a son and was born in Giresun. She lives in Istanbul. Since 2014, she has been working as a writer and publication editor at fikrikadim.com. She has published essays, stories and interviews. He still continues to write and conduct interviews.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.