Yılın İlk Haftası Beslenme Tavsiyeleri

10 mins read

İş hayatında ne kadar kontrollü olmaya çalışırsanız çalışın, bir şekilde düzensiz ve biraz fazla çeşit tüketimine ek olarak gün içerisinde abur-cubur tüketimi de girince, sindirim sistemi açısından durum biraz abartılı bir hal alıyor. Vücuda fazlaca toksin alındığından yorgunluk meydana geliyor. İşte bunun önüne geçmek için temiz bir başlangıç yakışır. Hatta belki de nasıl başlarsak öyle gider ve tüm yıl sağlık adına daha iyi şeyler yapabiliriz. Kendinizi yeni yıla daha taze girmiş hissedersiniz. Bedenimiz her yıl bizimle; ona iyi bakmak görevimiz, çünkü gidecek başka yerimiz yok.

Eğer imkanınız varsa sauna, hamam, yeni yıla vücudu arındırarak girmek açısından iyi bir tercih olacaktır.

Bol su tüketin

Yılın ilk iş günü sabahı önce bolca limonlu, ballı, ılık su (1/2 limon ve 1 çay kaşığı bal eklenmiş) ve güzel bir duş ile başlamakta fayda var. Tazelik her zaman sudan gelir.

Su içmek yılın ilk iş günü biraz daha abartılması gereken bir eylem olmalı. Özellikle bir gün önceden vücut yoğun beslenme ile yorulup fazlaca asit oluştuğundan, su alkaliye dönmek adına önemli bir ihtiyaçtır. En az 2,5 litre ve üstünde, hatta yine limonlu şekilde tüketilmelidir. Suyu vücudumuzda tutabilmek adına da tazelenmek için çay ve kahveden de uzak durmalı, içecek sıcak bir şeyler ararsanız bu yeşil çay olmalıdır.

Kahvaltı

Tazelenmek adına yine bir gün önce nasıl fazla yiyecek tüketildiyse yeni yılın ilk iş günü de bir o kadar az yiyecek tüketilmelidir. Yılın ilk büyük zengin kahvaltısı hafta tatili Pazar gününe saklanmalıdır.

Yılın birinci günün tatil olması nedeniyle ve de akşam yorgunluğunun ardından, kahvaltı saati ya biraz gecikecek ya da daha brunch gibi olacaktır.

Muhakkak taze bir meyve suyu (1 normal su bardağı nar, portakal, havuç karışımı) masanızda bulunsun; karaciğer ve böbrekler için yılbaşı akşamı sonrası destekleyici olacaktır.

Sindirim, metabolizma ve detoks açısından yılın ilk sabahı bir tutam zencefil eklenmiş, rezene ve karahindiba çayı tüketimi de iyi gelecektir.

Bol sebzeli peynirli bir omlet, yanına güzel bir söğüş yeşillik tabağı olmalıdır. 1-2 dilim tam buğday ekmekten daha fazla ekmek türevi de tüketilmemelidir. Hatta yulaflı kahvaltıları sevenler güne yulaflı bir kahvaltı ile başlayabilirlerse daha güzel olur. Reçel ve tatlı grubundan bugün biraz uzak durulmalı, yerine taze mevsim meyveleri tüketimi daha uygun olacaktır. Aralarda acıkınca taze meyve ve sebzeler ile ceviz, fındık gibi sağlıklı kuruyemişler eklenebilir.

Akşam yemeği

Kahvaltı geç olacaksa, sonraki öğün akşam yemeği olabilir. Gece tüketim geç saatlere kadar devam ettiği için aslında erken bir kahvaltıyı önermiyorum. Vücudu güne su ile başlatıp öğleye doğru geç bir kahvaltı yapmak daha sağlıklı olacaktır. Tabii ki bu durum sağlıklı bireyler için daha uygun. Şeker açısından problem yaşayan ve ilaç kullananlar için uygun değildir.

Yılbaşı akşamı yoğurtlu, peynirli, baklagilli başlangıçlar ve mezelere ek olarak ana yemek de et grubu olup protein ağırlıklı olduğundan, yılın ilk günü mümkün olduğunca bitkisel beslenilmelidir. Hiç olmazsa daha hafif -balık gibi- bir öğün tüketmek sağlıklı bir tercih olacaktır. Hatta sadece kış sebzelerinden oluşan bir sebze çorbası da içilebilir.

Sebze yemeği veya tencere yemeği gibi normal yemekler olabilir, yanında yoğurt ve salata muhakkak olmalıdır. Balık da ızgara veya fırın şeklinde pişirilmeli, yanında salata ve fırında sebze yenmelidir. Günü hafif geçirmek adına maksimum 1 dilim tam buğday ekmek tüketilebilir.

Hareket Edin

İlk günler ağır bir egzersizi yapmak zorlayıcı olacaktır. O yüzden sabah aç karnına içilen su sonrası, açık havada güzel, hafif bir yürüyüş yeterli olacaktır. Gün içinde normal günlük aktivitelerimizi yapmayı da ihmal etmeyelim. Sabah yürüyüş yapamayanlar gün içinde ne zaman kendilerini iyi hissederlerse o zaman ufak bir yürüyüş yapabilirler. Sabah hafif yürüyüş yapanlar da kendini iyi hissederse, akşama da ufak bir yürüyüş ekleyebilirler.

Yılın ilk haftasında, kendinize ve ailenize sağlık sunmak isterseniz diye birkaç tarifimi de sizinle paylaşıyorum.

Tazeleyen smoothie 

  • çay bardağı su
  • 3-4 parça kereviz sapı ve yaprağı
  • 1/4 kereviz
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1/2 elma (kabuğuyla)
  • 1/2 limon (kabuğuyla)

Tüm malzemeleri blender ya da sebze sıkacağından geçirin, içme kıvamınıza göre su ilave edebilirsiniz. Bunu kahvaltıdan 2 veya 3 saat sonra tüketebilirsiniz.

Ödem çayı

  • 1 tutam kiraz sapı
  • 1 parça taze zencefil
  • 1 tutam mısır püskülü
  • 1/4 dilimlenmiş limon
  • 2 halka ananas (parmak kalınlığında dilimlenmiş)
  • 1 tutam yeşil çay

Tüm malzemeleri bir sürahiye ekleyip 750 ml kaynamış su ilave edin ve 10 dakika boyunca üstü kapalı demleyin. Gün içinde sıcak bir şeyler içmek istediğinizde tüketebilirsiniz.

Tok tutan yulaf

  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı yulaf
  • 2 kuru erik/incir/hurma
  • 10 tane çiğ badem/fındık ya da 3 tam ceviz

1 su bardağı süte 3 yemek kaşığı yulaf ve kuru meyveyi ekleyip orta ateşte karıştırıp kıvam alıncaya kadar pişirin. Üstüne kuru yemişleri ve arzuya göre Hindistan cevizi, tarçın ya da kakao ekleyebilirsiniz.

Sınırsız kış çorbası

  • 300 g beyaz lahana
  • 1 kırmızı pancar ve sapları
  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hepsini küp küp doğrayıp üstüne çok çıkmayacak kadar su ekleyip pişirin. Sonra blender’dan geçirin ya da sebzeleri küp küp tane olarak bırakın. Son aşamada karabiber ve çok az tuz ekleyebilirsiniz.

Yeni yıl size ve sevdiklerinize öncelikle sağlık ve birliktelik, ardından bol neşe, kahkaha ve huzur getirsin…

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.